Afbeelding
Foto: Willem Laros

Suske en Wiske Fandag populair bij Nederlanders en Vlamingen

Door: Willem Laros Algemeen

OUDENBOSCH - Het is alweer de 34e keer dat De Fameuze Fanclub een Suske en Wiske Fandag hield, nu voor de tweede keer in Oudenbosch. Studio Vandersteen, de Vlaamse makers van de Suske en Wiske strips, waren vertegenwoordigd met diverse medewerkers, waaronder de nieuwe hoofdtekenaar Wout Schoonis. Ook scenarist Peter Van Gucht, decortekenaar Christian Verhaeghe en inkleurster Sabine De Meyer wisten Oudenbosch te vinden en signeerden strips en tekeningen.

De bijna zeshonderd bezoekers genoten verder van diverse stands - van handelaren en leden - vol Suske en Wiske strips en curiosa. Er was een veiling en je kon op de foto met Suske en Wiske. Matthijs Nijenhuis (33) is secretaris van de rond de 1600 leden tellende fanclub, de ‘grootste in de Benelux’.

“Mijn oom stak mij aan” 

“Mijn oom, ook nu nog bestuurslid, heeft me destijds aangestoken”, vertelt Matthijs, die intussen zo’n 23 jaar Suske en Wiske-verzamelaar is. “Hij nam me mee naar een beurs en dat mondde uiteindelijk uit tot een bestuursfunctie in 2017.” Jaarlijks verschijnen er vier tot vijf nieuwe verhalen, naast bijzondere uitgaven en speciale reclame-versies. 

“De allereerste versies, in zwart-wit, kun je nauwelijks vinden. Er worden bedragen tot wel 10.000 euro voor gevraagd. Zo’n aanschaf is dus bijna een belegging.” Vanaf 1967 verschijnen de strips in kleur. Het grootste deel van het ledenbestand bestaat uit Nederlanders, zo’n 1200. De rest is Belgisch of van verder weg. Veel van de leden zijn de zestig wel gepasseerd. “Maar er is gelukkig ook aanwas van jongere liefhebbers.” In het dagelijks leven is Matthijs coördinator van een servicedesk. “Lambik vind ik wel de leukste van alle hoofdpersonen in de strips.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief