Afbeelding

‘Suske en Wiske stonden op onze trouwkaart in 1989’

Door: Wies van Erp Algemeen

OUDENBOSCH - “Het is natuurlijk veel te warm voor deze trui vandaag, maar op deze fandag moet ik ‘em wel aan.” Peter Verseveldt, verpleegkundige en net de zestig gepasseerd, is met de Suske en Wiske trui en hoed (met daarop Lambik) een verschijning waar je deze dag niet omheen kunt. “Het is de tweede versie van de trui. De eerste was nog niet zo’n succes”, vertelt zijn echtgenote Monica van Driel, docent Nederlands, die het patroon ontwierp en de trui breidde, ‘voor zijn vijftigste verjaardag’. “Het was wel een uitdaging om het patroon in de juiste verhouding te krijgen.” Peter is er zelfs mee op televisie geweest, in een uitzending van Omroep Max.

Dat het stel gek is van Suske en Wiske blijkt niet alleen uit de trui. “Suske en Wiske stonden al op onze trouwkaart in 1989. We hebben thuis in Gouda een hele kamer vol Suske en Wiske. Stripboeken, maar ook puzzels, mokken, computerspellen en nog veel meer.” Natuurlijk fietsten ze ook in en rond Kalmthout langs de Vandersteen-studio en andere Suske en Wiske-bezienswaardigheden.

Verzameling van 450 strips

Het fanatieke verzamelen begon na het bijwonen van de eerste Suske en Wiske-musical in België. “Maar de laatste zeven jaar staat het verzamelen op een lager pitje. “Ik koop ook alleen nog maar gewone uitgaven. Het is allemaal behoorlijk wat duurder geworden.” Op zijn telefoon tovert Peter een spreadsheet tevoorschijn waarin al zijn stripboeken zijn opgenomen. Het blijken 372 ‘normale’ strips te zijn en 82 Lecturama-uitgaven: boeken waarin vier stripverhalen zijn opgenomen. Nederlandse uitgaven, maar ook diverse anderstalige en strips in dialect, waaronder bijvoorbeeld Twents.

Tekst gaat verder onder de foto


Foto: Willem Laros

“In het verleden had ik mijn eigen ontwerpbureau, voor grafische vormgeving en webdesign. Toen kwam in 2001 de vraag van de studio om daar te komen werken om een en ander verder te automatiseren. Een jaar later trad ik in dienst van de studio.” Tom Wilequet, woonachtig in de buurt van de studio in Kalmthout, is een kleinzoon van Willy Vandersteen. Hij is de zoon van Helena Vandersteen, de dochter van de grootmeester zelf, en de acteur Alex Wilequet. “In 1977 deed ik al eens vakantiewerk voor mijn grootvader.”

Suske en Wiske digitaal

Uiteraard worden tegenwoordig de strips van Suske en Wiske volledig digitaal gemaakt. “Maar toen ik daar kwam was de werkwijze nog anders, met platen inscannen bijvoorbeeld. Ook de lettertypes moesten nog aangemaakt worden.” De diverse medewerkers aan de strip leveren nu alles digitaal aan: achtergronden, personages, teksten en ook vertalingen. Daarna gaat het naar de inkleurster. “Voor de diverse taken hebben we verschillende mensen, want anders zou het te veel worden.” In Photoshop, dat de meeste mensen kennen als software voor fotobewerking, worden alle bijdragen in lagen opgeslagen en uiteindelijk samengevoegd. “Daarna wordt er een pdf van gemaakt, die nog één keer terugkomt voor een finale beoordeling.”

Tom Wilequet noemt zichzelf geen echte verzamelaar. “Maar ik heb er natuurlijk wel veel. Ja, ook verschillende zwart-wit uitgaven en bijzondere exemplaren.” Zo is er een speciale Suske en Wiske-strip in opdracht van de Vlaamse overheid. “We maakten een uitgave in het kader van de ‘Week van de Bij’. Want de bij wordt bedreigd en daar moet iets aan worden gedaan. Suske en Wiske vinden dat ook belangrijk.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief