Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Gemeentelijke pluim voor mini-museum van Tom Bus

Door: Johan Wagenmakers Algemeen

OUD GASTEL - Voor het geheel belangeloos beschikbaar stellen van de voormalige slagerswinkel van zijn woning als expositieruimte heeft Tom Bus (78), in het bijzijn van enkele genodigden en leden van Samenstichting Oud Gastel, uit handen van wethouder Hans Wierikx een gemeentelijke pluim ontvangen.

Na het overlijden van zijn moeder in 2003 is Tom weer in zijn ouderlijk huis gaan wonen. Het idee om de etalage en een deel van de winkel van de voormalige slagerij te gebruiken als tentoonstellingsruimte is tijdens de vele verbouwingen ontstaan. “Er bleken nog veel spullen van de slagerij te liggen, deze heb ik uitgestald en veel mensen bleven even stoppen om te kijken. Dat bracht mij ertoe om deze voormalige winkel te gebruiken voor mensen om te exposeren”, verklaart hij.

Mini-museum

“Jouw mini-museum springt in het oog en wordt door veel mensen erg gewaardeerd. Daarom wil de gemeente jou graag in het zonnetje zetten en belonen met een gemeentelijke pluim”, sprak wethouder Wierikx. “Daar ben ik heel blij mee. Een mooie verrassing. Ik ben er al zo’n tien jaar mee bezig en al heel veel mensen zijn geweest. Ik doe het graag en krijg ook leuke reacties”, zegt Tom. Het streven is om elke drie maanden een nieuwe expositie te hebben. “Sommigen melden zichzelf aan of mensen die hier gestaan hebben brengen weer iemand anders mee.” 

Winkeltje

Momenteel exposeert Adrienne Colin uit Roosendaal haar schilderijen en is daar de heer Bus erg dankbaar voor. “Namens alle kunstenaars hartelijk dank voor het gebruik maken van deze ruimte, temeer daar er tegenwoordig weinig gelegenheid is om ergens te exposeren. Mensen bellen mij zelfs op om te vragen wanneer het winkeltje open is, haha.” Over haar eigen werk is ze bescheiden. “Och, ik doe zo maar een dotje hoor.”

Fotografie

De afgelopen jaren hebben vele mensen gebruik gemaakt van het genereuze aanbod van Tom. Zo zijn er tentoonstellingen geweest van keramiek, glas-in-lood, origami, sieraden, schilderijen, beeldhouwwerk en producten gemaakt door mensen met een beperking. “Zelf heb ik er gestaan met mijn verzameling narren en jokers en met mijn elpees en singles”, vertelt Jan Musters, die Tom bijstaat met plannen en inrichten. “Fotografie van een vriend van mij komt vanaf volgende week in de etalage te staan.”

Kerstdorp

De raam- en gevelversiering van de Vastelaovedzotten heeft Tom al tweemaal weten te winnen. “Daarbij heb ik geholpen met versieren en inrichten en ging hij met de eer strijken”, lacht (oud)buurvrouw Jeanne Kepers. De laatste jaren werd er in december met behulp van haar een kerstdorp opgebouwd. “Het is een heel werk om die kerstetalage te zetten. Dat kost wel een week. Deze bleef altijd staan tot en met 6 januari. Nu we verhuisd zijn moet ik even zien of dat allemaal nog lukt.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief