St.Anna met kapel gezien van de Basiliek.
St.Anna met kapel gezien van de Basiliek. Foto: hart van Oudenbosch

Oudenbosch in actie voor behoud religieus erfgoed

Sport en vereniging

OUDENBOSCH - Door een krantenartikel werd de bevolking van Oudenbosch enkele weken geleden opgeschrikt. In een raadvoorstel over het Religieus Erfgoed wordt de mogelijkheid tot sloop van belangrijke delen St. Anna, de muziekschool en de Mariaschool mogelijk gemaakt. Dit leidde tot actie.

In een petitie werden eisen gesteld om sloop tegen te gaan en met name om een duurzame herbestemming te vinden voor deze prachtige gebouwen. Binnen enkele dagen heeft een enorme groep, van ruim 1250 mensen hun stem via een getekende petitie hebben gebundeld.

Steun

“Het is overweldigend om zoveel steun en positieve reacties te ontvangen”, zegt Jan-Hein van Spaandonk, één van de initiatiefnemers van de actiegroep ‘Hart van Oudenbosch’. “Elke stem in onze petitie is uitgebracht voor het behoud van de authentieke identiteitsdragers van onze collectieve herkomst. Sloop ontwricht het straatbeeld en raakt de ziel van Oudenbosch. Deze karakteristieke uitstraling en kwaliteit krijg je met nieuwbouw nooit meer terug.”

Positieve wending

Afgelopen woensdag heeft de commissie van de gemeenteraad vergaderd over dit onderwerp. Mede door een groot aantal betrokken insprekers en de krachtige stem door 1250 getekende petities lijkt het raadsvoorstel nu van tafel. Alle politieke partijen hebben unaniem uitgesproken tegen sloop te zijn. “Dit is een unieke en positieve wending”.

Tevens is door alle partijen opgeroepen over te gaan tot ‘Burger Participatie’, zoals de laatste jaren vaker is gebeurd in Halderberge.

Vanuit ‘Hart van Oudenbosch’ zijn raadsvergadering alternatieve suggesties gedaan voor een duurzame herbestemming van St.Anna, de muziekschool en de Mariaschool, maar ook de kapel en tuinen van St.Louis. Via Burger Participatie wordt voorgesteld om samen met betrokken verenigingen, musea en bibliotheek een nieuwe invulling te geven aan het cultuurcluster.

Komende donderdag 15 oktober komt de raad met een aangepast voorstel. Het blijft spannend of met dit besluit het hele complex St.Anna en de Mariaschool behouden kunnen blijven.

Een stem uitbrengen voor behoud van het historisch en religieus erfgoed in Oudenbosch kan nog steeds via: www.petitie24.nl/petitie/3277/



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief