Voorleeskampioen Danischa Bah
Voorleeskampioen Danischa Bah Foto: Marielja ten Bruggencate

Danischa Bah is Nationaal Voorleeskampioen

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG – Voor het tweede jaar op rij wint een Zeeuwse basisschoolleerling de Nationale Voorleeswedstrijd. Ze kan het zelf nauwelijks geloven, maar het is waar. Danischa Bah (12) wist haar zenuwen te bedwingen en de jury te overtuigen. Als Nationaal Voorleeskampioen is zij een jaar lang kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

Voorlezen geeft Danischa geen kippenvel. Ze is dol op theater en speelt graag toneel. Bij Jeugdtheaterschool Zeeland volgt ze lessen. “Het verschil tussen toneelspelen en voorlezen is dat je met voorlezen niet te veel mag overdrijven. Soms moet ik mezelf inhouden,” vertelt ze met een giechel. “Ik kan geen boek lezen zonder me voor te stellen dat ik het verhaal echt beleef.” Ze houdt van spannende boeken, want daar zit lekker veel emotie. Het eerste boek dat ze uitkoos voor de voorrondes, op haar school Cypressenhof, was het Kippenvelboek Wij zijn niet alleen van R. K. Stine. De klas was enthousiast en meester Bert zag wel een kans voor Danischa. Ze mocht naar de regionale ronde en vervolgens de provinciale ronde. Daarvoor moest ze een nieuw boek kiezen en dat werd Serafina en de zwarte mantel van Robert Beatty. “Dit boek is zo spannend, absoluut mijn favoriet. Het is ook een heel fijn boek om voor te lezen, want alle emoties komen erin voor.” Samen met tante Amanda, en de tips van voormalig Voorleeskampioen Guus Janse, heeft Danischa zich voorbereid op de landelijke finale. Zij en haar moeder gingen op de finaledag vroeg uit bed. Speciale krulletjes in haar haren maken, gelukssokken aan en met de trein naar TivoliVredenburg in Utrecht. Haar klas kwam haar met een yell en spandoeken aanmoedigen.

Gillen
De twaalf provinciekampioenen moest niet alleen voorlezen uit een boek dat ze zelf uitkozen, ze lazen ook om de beurt voor uit Mot in de metaalvissers van Sanne Roosebooom, die in de jury zat. “Ik vond het super spannend. Dit was mijn laatste kans om te laten zien wat ik kan. Gelukkig lijk ik een beetje op Mot, het hoofdpersonage, en kon ik me goed inleven. Ik hou ook niet van roze en wil net als Mot spannende avonturen beleven.” De jury was overtuigd en vond dat Danischa de spanningsboog goed opbouwde en rustig en gedoseerd voorlas. “Toen ik mijn naam hoorde bij de bekendmaking kon ik alleen maar gillen.”

Geen genoeg
De volgende morgen reed meester Bert in zijn auto met open dak naar het huis van Danischa om haar op te halen. Bij Cypressenhof stond een joelend ontvangstcomité met slingers, ballonnen en een fototaart, apetrots op hun voorleeskampioen. Iedereen wil haar horen voorlezen. “Natuurlijk wil ik voorlezen, maar ik zeg altijd dat ze Serafina en de zwarte mantel ook zelf moeten gaan lezen. Want dat is zo’n leuk boek.” Met de boekenbonnen die ze cadeau kreeg wil ze de andere boeken van Robert Beatty kopen. “Ik kan er geen genoeg van krijgen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief