Leerlingen in Actie tijdens de kwalificatie bij Scalda, februari 2023
Leerlingen in Actie tijdens de kwalificatie bij Scalda, februari 2023 Foto: Edwin Mijnsbergen

Vmbo-leerlingen strijden voor een finaleplek op het NK Skills Talents

Door: Edwin Mijnsbergen Algemeen

MIDDELBURG - Op donderdag 1 februari 2024 vinden bij Scalda de kwalificatierondes Skills Talents plaats. Skills Talents zijn landelijke vakwedstrijden voor laatstejaars vmbo-leerlingen. Binnen 10 verschillende wedstrijden kunnen leerlingen laten zien wat zij in hun mars hebben. Skills Talents bestaat uit drie onderdelen: de voorronde op school, de  kwalificatiewedstrijd en uiteindelijk de nationale finale. Deze vindt plaats tijdens Skills The Finals op 21 maart in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch.

Zo’n 54 vmbo-leerlingen verdeeld over 27 teams strijden in 10 vakrichtingen om de titel ‘Het beste team van de regio Zeeland’. De wedstrijden in Middelburg en Vlissingen beginnen om 13:15 uur en duren tot 15:15 uur. Alleen de Horeca, Bakkerij & Recreatie-wedstrijd begint al om 9.00 uur en vindt plaats in de keuken en het restaurant bij de Scalda-vestiging, Podium 15 in Middelburg. Deze wedstrijd is uitgebreider dan de andere omdat deze gecombineerd wordt met de Food Lab Zeeland ‘Cooking Battles’!

Waarom Skills Talents?

Leerlingen krijgen door deelname aan de kwalificatiewedstrijd een podium om hun talenten te demonstreren en verder te ontwikkelen. Skills Talents is voor vmbo-leerlingen die zich voorbereiden op het examen. De wedstrijden voldoen aan de eindexamentermen van het vmbo. De opdrachten die de leerlingen tijdens de wedstrijden uitvoeren, zijn landelijk ontwikkeld en sluiten aan op de bedrijfsprofielen binnen het vmbo. Scalda organiseert jaarlijks de regionale wedstrijden voor de vmbo-scholen in de regio. De wedstrijden zijn te bezoeken, wel graag vooraf een mail naar skills@scalda.nl.

Deelnemende vakrichtingen

Horeca, Bakkerij & Recreatie (HBR), Bloemwerk (BW), Dienstverlening & Producten (DP), Economie & Ondernemen (EO), Zorg & Welzijn (ZW) op Scalda-locatie Podium 15 Middelburg. Bouwen, Wonen & Interieur (BWI), Produceren, Installeren & Energie (PIE) op Scalda-locatie Edisonweg 4a Vlissingen. Voor de wedstrijden Mobiliteit en Transport, Tuinontwerp & -aanleg (TA), Media, Vormgeving & ICT (MVI) is er slechts één team aangemeld per richting. Deze teams mogen hoe dan ook door naar het NK. Deze teams komen allen wel trainen bij Scalda.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking van Skills Talents vindt plaats om 17:15 uur in de kantine van Scalda, Podium 15, in Middelburg. Tijdens deze prijsuitreiking worden de bekers en certificaten uitgereikt aan de deelnemers. De Horecaleerlingen kunnen extra prijzen winnen die beschikbaar gesteld zijn door het netwerk van Foodlab Zeeland. Naast het beste Skillsteam is er ook een prijs voor het beste keukenteam en het beste bedieningsteam. Na het einde van de wedstrijd gaan alle leerlingen zich een uurtje uitleven op de springkussens van de buren bij Bounce Valley.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief