Oostkerk Middelburg, april 2022
Oostkerk Middelburg, april 2022 Foto: Edwin Mijnsbergen

De Oostkerk kondigt vier grote tentoonstellingen aan

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De Oostkerk in Middelburg richt zich in de zomermaanden in het bijzonder op openstelling met rondleidingen, orgelconcerten en vier grote tentoonstellingen. De rest van het jaar richt de Oostkerk zich vooral op concerten, literaire activiteiten en verhuur. De Oostkerk is er bijzonder trots op dat zij erin geslaagd is om naast de World Press Photo tentoonstelling ook de jubileum editie (75ste editie) van de Zilveren Camera naar de Zeeuwse hoofdstad te halen. Daarnaast is er een verkooptentoonstelling met werken van Caroline van der Vegt en een tentoonstelling met nieuwe werken van de bekende Nederlandse kunstenaar Joost de Jonge te zien.

Van 5 mei tot en met 23 oktober is de Oostkerk geopend en zijn er rondleidingen te boeken om 11.15, 12.30, 14.15 en 15.30 uur. De duur van de rondleidingen is 60 minuten (maximaal 10 personen). Er zijn voordelige combi tickets voor bezoek aan de betaalde tentoonstellingen Zilveren Camera en World Press Photo.

Vergeet het vergeten niet 5 t/m 21 mei

Caroline van der Vegt (1940 Maartensdijk - 2021 Middelburg ) was een beeldend kunstenaar die een omvangrijk oeuvre heeft nagelaten. In de Oostkerk en bij Galerie SmithArt zullen van 3 mei tot en met 22 mei bijna 200 werken worden getoond. Deze werken zullen in deze periode door het Haagse Venduehuis onder de titel ‘Caroline van der Vegt Collectie‘ via Internet worden geveild. De opbrengst van deze veiling komt geheel ten goede aan het Alzheimercentrum Amsterdam en Alzheimercentrum Erasmus MC voor meer onderzoek naar Alzheimer.

5 t/m 21 mei woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Gratis entree

Zilveren Camera 3 t/m 25 augustus

Nieuwsfotografie gaat over alles wat er speelt in de samenleving, agendeert onderwerpen en legt ontwikkelingen vast die de basis vormen van het collectieve geheugen. De Zilveren Camera is de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland en wordt traditiegetrouw als eerste getoond in Museum Hilversum. Een prachtige, eindeloze zwerftocht langs grote en kleine verhalen. Alle winnende foto’s en de foto’s van de overige genomineerden zijn te zien tijdens deze tentoonstelling. Dit jaar bestaat de Zilveren Camera 75 jaar en komt deze ook naar Zeeland!

Winnaar Zilveren Camera 2023

De Palestijns-Nederlandse documentaire fotograaf en filmmaker Sakir Khader heeft de Zilveren Camera 2023 gewonnen met de indrukwekkende zwart-wit serie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. Fotograaf Sakir Khader maakte deze serie het afgelopen jaar in Jenin, een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. Volgens de jury zijn het stuk voor stuk sterke beelden, die je bijblijven en je raken. “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact. 

3 t/m 25 augustus dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree: 6,00 volwassen/ 3,50 jongeren t/m 18 jaar

Joost de Jonge 31 augustus t/m 15 september

Joost de Jonge is een bijzondere kunstenaar bekend staat als zeer ideologisch bewogen. De hoop op een betere, meer ideale wereld ligt ten grondslag aan zijn beeldend scheppen. Hij studeerde vrije schilderkunst aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en rondde zijn studie cum laude af (2002). De kleuren, die zo kenmerkend zijn voor zijn schilderkunst, zijn voor hem een poort naar spiritualiteit, een zoeken naar schoonheid door kleur. Joost zijn inspiratie is literair en intuïtief van aard. Het werk vertelt door zijn vormen een eigen, beeldend verhaal. In zijn composities speelt het toeval een grote rol. Het toeval kan door het intuïtieve zoeken naar vormen op een vanzelfsprekende wijze een plek krijgen. Dit zoeken naar vormen op intuïtieve wijze is ook een zoeken naar leegte, een ruimte scheppen voor een zuiver beeldend spel. 

31 augustus t/m 15 september dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree gratis

World Press Photo 2 t/m 23 oktober

Voor het 5e jaar op rij vindt de World Press Photo Tentoonstelling weer plaats in de Oostkerk. Het laat de verhalen zien die ertoe doen met fotografie van de 67e jaarlijkse World Press Photo Contest. De jaarlijkse tentoonstelling presenteert de winnaars van de World Press Photo Contest 2024 en toont de beste en belangrijkste fotojournalistiek en documentairefotografie van het afgelopen jaar. De winnaars werden gekozen door een onafhankelijke jury die meer dan 60.448 foto’s beoordeelde die waren ingezonden door 3.752 fotografen.

World Press Photo 2 t/m 23 oktober dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree 7,50 volwassenen/ 6,00 jongeren t/m 18 jaar

Rondleidingen:

Van 5 mei t/m 23 oktober gedurende de openingstijden. 11.15, 12.30, 14.15 en 15.30 uur. Entree 7,50 volwassenen/ 6,00 jongeren t/m 18 jaar (in combi met tentoonstelling 2,50 toeslag op entreeprijs van de Zilveren Camera en World Press Photo)



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief