Afbeelding
Foto: Trident Archeologie

Het onderzoek naar de B-24 H bommenwerper voor de kust van Domburg is gisteren begonnen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN/DOMBURG - Trident Archeology is afgelopen maandag begonnen met het onderzoek naar de Amerikaanse bommenwerper die op 5 november 1943 bij Domburg in zee is gestort. De onderzoekers hopen de stoffelijke resten te vinden van twee bemanningsleden die zich mogelijk nog in het vliegtuig bevinden. Het onderzoek loopt tot 3 mei.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van de Defense PWO/MIA Accounting Agency uit de Verenigde Staten. Hoewel de bommenwerper voor de kust van Domburg ligt, is dit grondgebied van de gemeente Vlissingen. Daarom lopen de vergunningen voor het archeologisch onderzoek via Vlissingen. “We gaan niet het hele vliegtuig bergen,” vertelt Bas Coolen, bedrijfsleider van Trident Archeology. “We gaan alleen zoeken naar resten van de bemanning. Het vliegtuig is in stukken geslagen, de piloot en de bommenrichter worden nog vermist maar we weten in welke delen van het vliegtuig we moeten zoeken.” 

Archeologen

Indien het weer het toelaat wordt er elke dag naar het wrak gedoken. Coolen: “We beschikken over drie duikers en twee reserveduikers. Het wrak is afgedekt met zand en wordt blootgelegd met behulp van een soort stofzuigers.” De wrakstukken liggen zo’n 450 meter uit de kust over een gebied van 40 bij 50 meter, op zo’n 8 meter diepte. Coolen: “Alles wat wordt opgezogen komt aan boord van het onderzoeksschip en wordt daar gecontroleerd door archeologen en iemand van de bergings- en identificatiedienst van het Nederlandse leger. Gezien de locatie is het ook mogelijk dat er Romeinse of Middeleeuwse sporen worden gevonden.” Bommen
De verwachting is niet dat er bommen worden aangetroffen in het vliegtuigwrak. “Bij eerder onderzoek is geconstateerd dat de bommenrekken leeg zijn.” weet Coolen. “Wel is er iemand van de Explosieven Opruimings Dienst aanwezig.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief