Afbeelding
Foto: Pexels

Provincie Zeeland zegt ‘ja’ tegen wolfwerende maatregelen

Door: Redactie Algemeen

MIDDELBURG - De wolf hoort niet thuis in Zeeland. Dat is de boodschap van het college van Gedeputeerde Staten . Maar de wolf is Europees beschermd. Daarom zijn er maatregelen nodig om landbouwhuisdieren te beschermen tegen de wolf. Reden voor de Provincie Zeeland om nu een subsidiebedrag van 95.000 euro beschikbaar te stellen. 

Niet alleen het Zeeuwse provinciebestuur vindt het belangrijk dat landbouwhuisdiereigenaren hun dieren beschermen, het is ook wettelijk verplicht. In de wet Dieren staat onder meer: ‘dat een dier, indien het niet in een gebouw wordt gehouden, door de houder bescherming moet worden geboden tegen slechte weersomstandigheden, gezondheidsrisico’s en zo nodig roofdieren’. Eigenaren kunnen met de subsidiemaatregelen treffen, zoals het aanschaffen van zogeheten Turbo-fladry-linten. Deze flapperlinten hebben een ingeweven metaaldraad die voorzien wordt van elektriciteit ter bescherming tegen de wolf. Een andere mogelijkheid is het aanschaffen, middels subsidie , van vaste of verplaatsbare afrasteringen met stroomdraden.

Openstelling subsidie

In totaal is er daarom 95.000 euro subsidie beschikbaar. Aanvragen indienen kan van 15 mei tot en met 30 september 2024. De subsidiepot is bedoeld voor alle hoefdieren (uitgezonderd varkens) en zowel voor beroepsmatige dierhouders als voor hobbyhouders.

‘Wees voorbereid’

Met deze subsidie loopt de Provincie Zeeland vooruit op de komst van een (eventuele) gevestigde wolf of meer schade door zwervende wolven. In provincies die eerder met de wolf te maken kregen, werd gewacht op een gevestigde wolf of herhaalde aanvallen voordat subsidie werd verstrekt.

Verantwoordelijk gedeputeerde Wilfried Nielen is blij met het gezamenlijke besluit van Gedeputeerde Staten . “Als GS vinden wij het belangrijk dat we proactief onze dieren proberen te beschermen tegen de wolf. Natuurlijk zouden wij het liefst de wolf bestrijden maar dat mag niet. Daarom roep ik iedere diereigenaar op om beschermmaatregelen te nemen en mee te doen aan deze regeling. Wees voorbereid, samen doen we wat we kunnen.”

Meer weten?

Meer informatie vindt u op onze pagina: www.zeeland.nl/wolfBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief