Studenten bekijken het industrieterrein. FOTO TIES STEEHOUWER
Studenten bekijken het industrieterrein. FOTO TIES STEEHOUWER Foto: Ties Steehouwer
FOTOALBUM

Industrieterrein onbekend gebied voor studenten

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

MOERDIJK – 50 studenten van de Avans Hogeschool uit Breda brachten twee dagen door op het industrieterrein Moerdijk. Zij bogen zich overdag over het probleem "Hoe krijgen we stagiairs en jonge medewerkers naar bedrijven op haven- en industrieterrein Moerdijk?" en sliepen 's nacht in het voormalige kerkgebouw De Stad Klundert.

DOOR TIES STEEHOUWER

Na twee dagen brainstormen en wikken en wegen kwamen ze tot de oplossing "Stel een team samen van studenten en bedrijven dat doorlopend initiatieven bedenkt en realiseert om de brug te slaan tussen jongeren en het haven- en industrieterrein Moerdijk. De pijlers? Storytelling, events en samenwerking."

Stage- en werkplaatsen

De studenten Renate, Jeroen, Pepijn, Annefleur en Lois van team rood bedachten bovenstaande oplossing tijdens een hackathon waar de 50 studenten van Avans Breda werden uitgedaagd om binnen 36 uur een plan te ontwikkelen om iets te doen aan het tekort aan jongeren voor stage- en werkplaatsen op haven- en industrieterrein Moerdijk. De winnaars mogen hun idee nu gaan uitwerken in de praktijk. Voor hun oplossing kregen ze van juryvoorzitter Thomas Zwiers een boekenbon. Het voorzitterschap was de laatste officiële daad van de wethouder omdat hij met ingang van 1 februari 2020 zijn functie heeft neergelegd.

Onbekend

Veel studenten wisten natuurlijk wel dat er een industrieterrein Moerdijk bestaat maar dat was dan ook het enige zinnige wat ze er over konden zeggen. "Ik zie vanuit de auto wel de borden staan als ik naar Dordrecht ga maar wat er zich achter die borden bevind, daar had ik geen idee van?". Ze hadden dus ook geen vooroordelen, maar nu ze twee dagen in busjes het terrein hadden doorkruist en bezoeken hadden gebracht aan diverse bedrijven nu dan wel oordelen. En die zijn niet positief. Zij vinden het industrieterrein troosteloos, moeilijk bereikbaar, gevaarlijk en het nodigt niet uit om er te gaan werken.

Presentatie

Alle negen teams presenteerden hun ideeën mondeling en via getekende posters. Niet digitaal dus en dat mag bijzonder worden genoemd. Een jury onder leiding van wethouder Thomas Zwiers met afgevaardigden van Port of Moerdijk, gemeente Moerdijk, VNO-NCW en een aantal bedrijven beoordeelden de teams op impact, originaliteit en haalbaarheid. "Het concept van team rood heeft de meeste potentie. De ideeën van het team, waaronder een bussafari, de oprichting van een learning center en een sterke 'branding' van het gebied verdienen een verdere uitwerking", aldus de jury. Wat veel groepen was opgevallen was dat er weinig contact is tussen de bedrijven. Zij hadden diverse ideeën om daar iets aan te doen en pleitten dan ook voor een een ontmoetingscentrum voor bedrijven en potentiële stagiaires. Gemist werd er ook een centraal punt op het terrein voor laagdrempelige informatie.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief