Afbeelding
Foto: Jack Konings

Leerlingen Markland krijgen digitaal onderwijs: 'Dit is géén vakantie!'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ZEVENBERGEN – Leerlingen van het Markland College uit Zevenbergen en Oudenbosch krijgen vanaf woensdag digitaal onderwijs. Docenten hebben de afgelopen dagen met man en macht gewerkt om de lessen via een online systeem beschikbaar te stellen.

"De leerlingen werken via een rooster. Zij loggen per lesuur in. Dat gebeurt via een constructie die lijkt op webinars", legt rector Michiel Maas uit. De scholieren krijgen les van hun eigen vakdocent. 

Op deze manier probeert het Markland College het onderwijs zoveel mogelijk doorgang te laten vinden. "We bieden de meerderheid van de lesstof toch aan", benadrukt Maas. Niet alle vakken kunnen via thuisonderwijs worden gegeven. Dat is bijvoorbeeld lastig voor praktijkgerichte lessen, zoals installatietechniek. Ook vakken als lichamelijke opvoeding en tekenen lenen zich niet voor digitaal onderwijs.

Stilstand voorkomen

"Het onderwijs is op deze manier niet volwaardig, maar we willen stilstand voorkomen. Dit is géén vakantie voor onze leerlingen en personeelsleden", geeft Maas aan. Scholieren kunnen het lesprogramma volgen via tablets of een pc. Het Markland College monitort of leerlingen de lessen ook daadwerkelijk volgen. Wie problemen heeft met zijn apparatuur kan zo nodig op school inloggen. Maas: "Het gebouw is op dit moment bijna leeg, dus dat is geen probleem." De kans op besmetting is op deze manier heel gering.

Docenten en stafmedewerkers werken op dit moment door op school. Zij zorgen ervoor dat de lessen op afstand doorgang en verhelpen eventuele problemen. Het is voor alle medewerkers improviseren, omdat er sprake is van een uitzonderlijke situatie. "We zijn heel blij met de betrokkenheid van alle collega's", geeft Maas aan.

Op dit moment geeft de school de allerhoogste prioriteit aan eindexamenkandidaten. Deze leerlingen moeten nog verschillende schoolexamens afleggen. Ook beginnen na de meivakantie de centrale examens.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief