Antoon Koenraadt en Peter Dingenouts.
Antoon Koenraadt en Peter Dingenouts. Foto: Angelique van de Reijt

Afscheid en welkom bij voorzitters heemkundekring in Standdaarbuiten

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

STANDDAARBUITEN - Oud Voorzitter Antoon Koenraadt (66) heeft onlangs afscheid genomen van de Heemkundekring ’t Sandt daer buyten. 25 jaar was de akkerbouwer bestuurslid. “We zijn geleidelijk van 30 naar 300 leden gegaan. Waarvan er zeker 80 al heel lang lid zijn. En dat is best knap in een dorp met 2000 inwoners,” zegt Koenraadt.

“Tja, je moet er een keer mee stoppen en ik vind dat er na 25 jaar nieuw bloed moet gaan stromen door de Heemkundekring”, aldus Antoon. “Onze heemkundekring biedt ook alle nieuwe inwoners een stadswandeling aan. Wij denken dat iedereen die hier nieuw komt wonen, graag iets weet over de geschiedenis van de woonplaats waar hij/zij gaat wonen. Zo kunnen we ook nieuwe leden trekken en hopen we ook de “import” enthousiast te maken voor ons bestuur.”

De kracht van de Heemkundekring van Standdaarbuiten zit volgens Koenraadt vooral in de hoge mate van gezelligheid. Het gaat hier vooral om verbinding. Er zijn vaak allerlei dwarsverbanden met andere verenigingen, evenementen, activiteiten en vrijwilligers. Na elke lezing of activiteit in het heemhuis zijn we vooral een ontmoetingsplek. We krijgen hier steeds minder verenigingen, winkels, cafés , en ook de kerk is inmiddels in ons dorp geen sociale ontmoetingsplek meer. 

Sinds 2018 zitten we in de Ouwe School aan de Timberwolfstraat. We hebben veel opgeknapt hier, want er was veel achterstallig onderhoud. Nu zijn we hier heel tevreden samen met BSO de Dwergjes en de mooie voortuin, die ook door vrijwilligers bijgehouden wordt. D-Ouwe school is echt een pracht locatie, waar menig heemkunde kring jaloers op kan zijn.“ aldus Koenraadt

De nieuwe voorzitter Peter Dingenouts (72), is begonnen als lid, in 2015 als bestuurslid, 2022 secretaris en nu ad-interim voorzitter. Wat hij vooral leuk vindt is het schrijven van de periodieken. Ze staan keurig op een rij op in het Heemhuis. Zo schreef hij over Cees Machielse, de muzikale melkboer, Bert Buijs, de laatste missionaris, Pastor Thomas, professor Reinvos die rector magnificus van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en ook over zijn vader, de eerste Frietboer van Standdaarbuiten. De meest recente periodiek gaat compleet over Antoon Koenraadts, die als boegbeeld van de vereniging zijn sporen heeft verdiend.

“We hebben een leuke groep vrijwilligers bij onze heemkundekring. Voor de archieven, digitalisering, schoonmaakwerkzaamheden, tuinonderhoud, onderhoud inventaris, koffie inschenken en contacten leggen, activiteiten organiseren, maar vooral veel vriendschappen en saamhorigheid met elkaar en we zijn trots op ons mooie dorp Standdaarbuiten.” zegt Dingenouts. De openingstijden van het Heemhuis zijn woensdag en donderdagochtend van 09.30-12.00 uur.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief