Afbeelding
Foto: Tom Rietveld

Opschoondag: Hulde aan de opruimers in Moerdijk

Door: Tom Rietveld Algemeen

ZEVENBERGEN - In alle steden, dorpen en gehuchten in de gemeente Moerdijk heeft een grote groep mensen zich aangemeld om mee te helpen om andermans troep op te ruimen. Yvonne Peters stond op de markt in Zevenbergen materiaal uit te reiken. Zwerfafval is een van de grootste ergernissen: het zorgt voor een rommelig straatbeeld en is schadelijk voor dieren en het milieu.

Niet iedereen gooit afval netjes in de prullenbak. Ook worden vuilniszakken naast containers gezet. Het zwerfafval dat niet in de afvalbak terechtkomt, bestaat vooral uit weggegooide of achtergelaten blikjes, petflesjes, patatbakjes, snoepverpakkingen, sigarettenpeuken en kauwgom. Ook zakken die naast de afvalcontainers gezet worden veroorzaken zwerfafval doordat ze worden opengescheurd door bijvoorbeeld vogels waardoor het vuil wegwaait.

Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.

Nederland Schoon (NL Schoon) is een organisatie die al 25 jaar bestaat en zich bezighoudt met de aanpak van zwerfafval.

Waar mensen zijn, is afval. Het meeste zwerfafval ligt op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij stations en bij haltes van het openbaar vervoer. De grootste vervuilers zijn jongeren, verkeersdeelnemers en vakantiegangers.

Filters van sigaretten staan op 1 in de top tien van gevonden zwerfvuil. Daarna volgen blikjes en snoepwikkels. Marlboro voert de lijst van merken aan, ook afval van Red Bull en McDonalds wordt regelmatig aangetroffen.

Hoe lang iets blijft liggen verschilt per materiaal. Zo blijft een bananenschil een jaar liggen en sommige sigarettenpeuken 12 jaar. Kauwgum blijft minimaal 20 jaar liggen en een blikjes zelfs 50 jaar.

Sigarettenfilters meest gevonden zwerfvuil

De gevolgen van de hedendaagse wegwerpcultuur van plastic weerspiegelen zich in de zeeën en oceanen. Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.

Plastic is een van de zeven onderwerpen die door de Europese Commissie als cruciaal worden beschouwd voor het bereiken van een circulaire economie in de EU in 2050.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief