Afbeelding
Foto: Angelique van de Reijt

Wandelen over vernieuwde paden

Door: Angelique van de Reijt Algemeen

WILLEMSTAD - Wandelaars met of zonder hond, inwoners en toeristen hadden het deze week al gemerkt. De wandelpaden op en over de Willemstadse Stadswallen waren hier en daar afgezet met een rood lint. De kanten met overwoekerd onkruid en brandnetels van de schelpenpaden werden afgestoken en in de berm links en rechts van de paden gegooid, zodat de steeds smaller geworden schelpenpaden, nu weer veel ruimer, namelijk 1,5 meter breed, geworden zijn. 

De gemeente Moerdijk zorgt jaarlijks voor het onderhoud en de aanvulling van de schelpenpaden in de vesting en de Singel. “Deze keer is niet meer voor schelpen gekozen, maar voor een natuurlijk ogende duurzame waterdoorlatende gebonden halfverharding,” vertelt de aanwezige ambtenaar Diana Kaassenbrood in haar functie als wegbeheerder.

Wethouder Pauline Joosten, verwelkomt de aanwezige belangstellenden en uitgenodigde pers met een kort openingswoordje. Waarin ze vertelt dat de fysieke toegankelijkheid o.a. voor senioren op haar wensenlijstje stond en daarom de renovatie van de paden precies op het goede moment komt. Ook de monumentencommissie is betrokken, want de prachtige wandelpaden vallen onder het beschermd historisch stadsgezicht. Daarna loopt het gezelschap vanaf de Singel via de Landpoortstraat , met grote berg “zand” bij de brandweerkazerne de Willemstadse wallen op om de mannen aan het werk te zien op het bastion achter de molen.

De gemeente heeft het bedrijf Koersmix uit Hoogersmilde in de arm genomen. Zij zijn specialist in het aanleggen van dit soort paden. De “berg zand” blijkt hun speciale kwaliteitsproduct met een bijzonder bindmiddel erin, dat reageert op water. Twee laboranten testen het materiaal volgens strenge milieueisen. Mochten er gaten vallen in het aangelegde pad, dan zorgt de regen er dus voor dat de gaten weer dicht slinken.” We hebben meerdere varianten uitgeprobeerd, deze keuze biedt geen enkel risico voor de aanwezige beplanting en bomen langs de paden. Op dit moment zijn de randen nog erg zacht, maar dat gaat goed komen. We zijn ook in de gemeente Dongen wezen kijken om te zien hoe Koersmix daar de paden aangelegd heeft”, vertelt William Otte, directievoerder van dit project namens de gemeente.

De wethouder bood de werklui nog een helpende hand, die met hun shovels de paden volstortten met nieuw materiaal, door te harken en aantrillen van het zo juist aangelegde materiaal op bastion Groningen. De gebruikers, honden-uitlaters, rolstoelen, moeders met kinderwagens, senioren met rollator zijn nu al erg enthousiast en vinden de nieuwe paden beter dan de schelpen. Schelpen zijn te scherp voor hondenpootjes en te zwaar om met kinderwagen of rollator, rolstoel doorheen te duwen. Volgens William Otte, vergt dit materiaal ook veel minder onderhoud, waarschijnlijk pas weer over 5-6 jaar, dus uiteindelijk duurzamer en goedkoper, zegt hij. Volgende week zullen de werkzaamheden afgerond zijn, helaas door het slechte weer wel een beetje vertraagd.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief