Afbeelding

Isolatiesubsidie voor woningeigenaren met laag inkomen

Door: Yvonne Vermeulen Algemeen

MOERDIJK - Inwoners van de gemeente Moerdijk met een slecht geïsoleerde koopwoning moeten als het college ligt binnenkort subsidie kunnen aanvragen om de isolatie te verbeteren. Het gaat om huizen met een energielabel D, E, F of G. De focus ligt op mensen die maandelijks moeite hebben om de energie rekening te betalen of mensen met een risico op energiearmoede. 

Het gaat om een subsidiepot van 1,1 miljoen euro. Daarmee moeten huizen waarbij in twee zogenaamde ‘bouwdelen’ niet of slecht geïsoleerd zijn worden aangepakt. Dat zijn dan bijvoorbeeld huizen zonder spouwmuur- of dakisolatie, of huizen met niet geïsoleerde vloeren en enkel glas. 

In Moerdijk gaat het om ongeveer 580 woningen schat wethouder Bennie Blom. “Met de subsidie willen we woningeigenaren helpen die kwetsbaar zijn voor energiearmoede. Bijvoorbeeld mensen met schulden, of mensen die in aanmerking kwamen voor energietoeslag.” De raad stemt op 30 mei over het voorstel. “Pas daarna kunnen we de regeling verder uitwerken en bepalen wie er recht heeft en wat de subsidie per maatregel wordt.” Deze regels moeten komende zomer worden vastgesteld dan kunnen de eerste subsidies later dit jaar nog versterkt worden. Wat in elk geval van belang is is de WOZ waarde van de woning en het inkomen van de eigenaar. 

Het geld komt uit een subsidiepot van de Rijksoverheid, de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. De subsidie is in principe beschikbaar tot eind 2026, maar verlengen is mogelijk. Huurhuizen worden vanuit de woningcorporatie verduurzaamd. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief