De criminele groep pleegt al maandenlang meerdere misdrijven in Breda en omgeving.
De criminele groep pleegt al maandenlang meerdere misdrijven in Breda en omgeving. Foto: Opsporing Verzocht

Criminele jeugdbende teistert Breda en maakt gebruik van in Langeweg gestolen auto

Door: Olaf Knook Politie

BREDA - De politie heeft dinsdagavond beelden gedeeld van vier incidenten in Breda die mogelijk gepleegd zijn door een criminele groep. Volgens ooggetuigen gaat het om jonge daders. Het rechercheteam vermoedt dat deze jeugdbende betrokken is bij een ramkraak, een autodiefstal en twee gewapende overvallen die hebben plaatsgevonden tussen mei en september van dit jaar.

De politie heeft beelden van deze vier incidenten vrijgegeven tijdens het programma Opsporing Verzocht. “We merken dat er behoorlijk wat onrust is in Breda”, vertelt een woordvoerder van de politie in het televisieprogramma. “Mensen zijn bang om zelf slachtoffer te worden, maar ook om iets te melden over die groep. Dat willen we vanavond doorbreken.”

Overval op een winkel

Het eerste incident vond op woensdag 10 mei plaats. Hierbij werd een Opel Meriva gebruikt die eind april was gestolen in Langeweg. Een dader pleegde een overval op een winkel aan de Brusselstraat, nabij winkelcentrum Hoge Vucht. De dader, een man met een donkere huidskleur en een lang, mager gezicht, bedreigde de eigenaar met een mes en eiste geld. Op 10 mei werd de auto teruggevonden op een bedrijventerrein aan de Kleine Krogt in Breda.

Beelden van de overval aan de Brusselstraat. Tekst gaat verder onder de foto.

Brillenwinkel ingeramd

Bij het tweede incident, dat plaatsvond aan de Pastoor Doensstraat in Bavel, werd opnieuw een gestolen auto gebruikt bij het misdrijf. De blauwe Volkswagen Touran was eerder gestolen op de Haagweg in Breda.

Op 26 juni werd deze auto ingezet om de gevel van een brillenwinkel te rammen. Op deze manier konden de daders de winkel binnendringen en een aantal brillen buitmaken. Kort daarna lieten ze de blauwe Touran achter tijdens hun vlucht langs de Woestenbergseweg in Bavel.

Beelden van de gestolen auto. Tekst gaat verder onder de foto.

Oudere overvallen tijdens krantenwijk

Bij het derde incident overvielen twee daders, op het eerste gezicht opnieuw vrij jong, in de vroege ochtend van zaterdag 15 juli een 74-jarige man bij een tankstation aan de Zwijnsbergenstraat. Op dat moment was hij bezig met zijn krantenwijk. Beide overvallers bedreigden hem met een mes, en één van hen gebruikte het zelfs, waardoor de oudere man verwondingen aan zijn arm opliep.

Het slachtoffer moest machteloos toekijken terwijl het duo er met zijn Opel Mokka vandoor ging. Elf dagen later werd de auto gevonden op de parkeerplaats van een verzorgingshuis aan de Bavelselaan.

Beelden van de carjacking aan de Zwijnsbergenstraat. Tekst gaat verder onder de foto.

Gewapende overval op Lidl

De ernst van de misdrijven lijkt toe te nemen bij deze groep criminelen. In het meest recente incident hadden de twee jonge daders zelfs een vuurwapen bij zich. Het betrof een overval op een Lidl-winkel aan de Jorisstraat in Breda op de avond van dinsdag 12 september.

Na de overval vluchtte het duo zonder buit op een scooter en verloor of dumpte het vuurwapen op de Wolfslaardreef. Opvallend is dat de slede van het vuurwapen, die later in de supermarkt werd teruggevonden, op dat moment ontbrak.

Beelden van de gewapende overval aan de Jorisstraat.

Oproep politie
Wie weet meer over een of meer van de beschreven misdrijven, mogelijk aan de hand van de camerabeelden of wellicht doordat er in uw omgeving over is gesproken? Wie herkent een of meer van de personen op de camerabeelden? Wie heeft informatie over de groep jonge criminelen waartoe de verschillende daders vermoedelijk behoren?
Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800 - 6070
Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800 - 7000
Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088 - 661 77 34Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief