De haven in Moerdijk-dorp.
De haven in Moerdijk-dorp. Foto: Will Rombouts

Kades haven Moerdijk-dorp moeten worden vervangen

Door: Monique Jansen Algemeen

MOERDIJK - De kades van de haven in Moerdijk-dorp moeten worden vervangen. Dat heeft de gemeente bekend gemaakt. De bouw van de Waterfront-inrichting loopt daardoor ernstige vertraging op en zal pas naar verwachting eind 2024 worden opgeleverd. 

De gemeente wil het Waterfront bij de haven herontwikkelen, omdat de haven op dit moment geen aantrekkelijke plek zou zijn. Op dit moment zitten er vooral bedrijven die geluids- en verkeershinder veroorzaken. Het Waterfront moet geschikt worden gemaakt voor recreatie en kleinschalige bedrijvigheid. 

Op dit moment verkeren de kades niet in beste staat. de gemeente gaat uit van een kortere levensduur dan op basis van eerdere gegevens kon worden voorzien. Het oudste deel van de huidige kade stamt uit 1928. Het nieuwere gedeelte is van 1956. De kwaliteit van de constructie is door inwerking van de elementen en het wegspoelen van de bodem achteruit gegaan. In 2017 heeft men de bodem op een aantal plekken opgehoogd met stenen, maar dit is geen blijvende oplossing. Zeker met de plannen voor het Waterfront is het belangrijk dat de kades in goede conditie verkeren. Vervanging is daarom noodzakelijk. 

De gemeente heeft de kades vanaf deze maand voor een deel afgesloten voor zwaar verkeer. Deze voorzorgsmaatregel vermindert de belasting van de kades en minimaliseert het risico op schade aan de constructie. De vervanging van de kades brengt extra bouwtijd met zich mee. De eerste werkzaamheden aan kabels en leidingen starten in 2022 en lopen door in 2024. Na de zomervakantie van 2023 begint naar verwachting de bouw van de Waterfront-inrichting.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief