De kleine Bergse Diepsluis.
De kleine Bergse Diepsluis. Foto: Bram Aertssen

Enquete voor grotere Bergse Diepsluis

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De Bergse Diepsluis is te klein. De Watersport pleit al jaren bij Rijkswaterstaat en de provincie Zeeland om de sluis te vergroten. Toen de Bergse Diepsluis bij Tholen ooit gebouwd werd is er meteen al flink bezuinigd.

Bij de bouw van de sluis in de jaren ‘80 was de verwachting van Rijkswaterstaat dat er hoogstens 150 ligplaatsen achter de sluis zouden komen. Gevolg daarvan is dat de sluis een stuk kleiner werd gebouwd dan gepland was, namelijk 36 bij 6 meter. En dat blijkt steeds meer een probleem te zijn voor de watersporter. Het regioteam Deltawateren van het Watersportverbond probeert Rijkswaterstaat te bewegen om de sluis te vergroten.
Rijkswaterstaat vindt vergroten van de sluis niet nodig. De wachttijden zouden acceptabel zijn en uit onderzoeken in het verleden blijkt dat de sluispassages zullen afnemen door het afnemen van de recreatievaart.
De watersportverenigingen en havens die achter de sluis liggen merken hier echter weinig van.
Er liggen inmiddels ruim 700 jachten in de havens achter de sluis en de provincie zet juist in op ontwikkeling van de watersport.
Door de corona pandemie hebben Nederlanders de vakantie in eigen land herontdekt. Er was afgelopen zomer bijna geen boot meer te koop of te huur. We verwachten dat deze trend, misschien in iets mindere mate, doorzet.

Extra schutbeperking
Bij afgaand tij kan niet iedereen worden geschut. Er geldt standaard een doorvaartdiepte van 2.00 meter. maar staat het water lager, dan wil RWS dezelfde marge onder de kiel houden. Dat betekent dat als je boot 2.00 meter diep steekt je alleen kunt schutten bij een waterstand van NAP-1,50 meter. Is het water lager, dan zult je moeten wachten.

Enquête
Het Watersportverbond blijft er voor strijden om de sluis te vergroten. De provincie Zeeland wijst hierbij naar Rijkswaterstaat als eigenaar van de sluis. Rijkswaterstaat op zijn beurt wijst naar de provincie die een vergroting zou moeten aankaarten. Om goed beslagen ten ijs te komen bij de volgende onderhandelingen hebben we een enquête opgesteld. Als u in dit gebied vaart willen we u vragen deze in te vullen. Dit kan anoniem en kost u slechts vijf minuten. De enquête vindt u hier. www.watersportverbond.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief