Afbeelding

VVD wil meer woningbouw in Halsteren en Lepelstraat

Door: Daniël van Overveld Algemeen

Bergen op Zoom - De lokale VVD wil dat er meer kleinschalige woningbouwprojecten worden gerealiseerd in de dorpen. Ze willen dat realiseren met behulp van de nieuwe Woningbouwimpuls die pasgeleden is aangenomen in de Tweede Kamer. 

De nieuwe woningbouwimpuls zorgt ervoor dat woningbouwprojecten in dorpen en kernen subsidie kunnen krijgen door kleine woningbouwprojecten samen te bundelen. Voorheen kwamen alleen nieuwbouwprojecten van minimaal 500 (inmiddels 200) woningen in aanmerking voor een subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierdoor kwamen bouwplannen in dorpen en kernen vaak in de problemen of gingen niet door. Het samen bundelen moet ervoor zorgen dat kleine woningbouwprojecten de drempel van 200 halen. 

De lokale VVD wil met de woningbouwimpuls ervoor zorgen dat het huidige woningprogramma (230 woningen per jaar) flink omhooggaat.  VVD ziet dit als een kans die gepakt moet worden, en een stap verder in het ambitieuze plan om 7000 duurzame woningen in 2035 te hebben. Deze zijn dan voornamelijk bedoeld voor studenten en starters die in hun eigen wijk of dorp een huis willen kopen, gezinnen die een grotere woning willen en ouderen die op zichzelf in een nultredenwoning willen wonen. Naast dat, ziet de VVD het ook als een kans om Bergen op Zoom als een aantrekkelijk alternatief te tonen voor mensen uit bijvoorbeeld de Randstad die daar moeilijk aan een woning kunnen komen. 

De fractie stelt nu raadsvragen aan het college. De raadsvragen gaan onder andere over welke projecten er gebruik hebben gemaakt van de vorige woningbouwimpulsen, mogelijkheden over samenwerking met de Provincie over het bundelen van projecten en welke woningbouwprojecten er op het moment bezig zijn in Halsteren en Lepelstraat. Ook vragen ze of de gemeente de ambitie heeft om gebruik te maken van deze subsidie. Verder vraagt de partij ‘of de gemeente voornemens is om het bouwtempo te versnellen en de woningbouwprogrammering op te krikken’.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief