Afbeelding

Mehmed fietst 1100 kilometer voor school in Sierra Leone

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – De 36-jarige Mehmed Razzouki uit Kroeven gaat een avontuur niet uit de weg. Drie weken lang gaat hij door alle 12 provinciën fietsen inclusief de vijf Waddeneilanden. Volgens Mehmed is dit nog niet eerder gedaan. Maar dit is niet waarom hij zo’n 1100 km gaat fietsen. Hij zamelt namelijk geld in voor een basisschool in Sierra Leone om 300 kinderen een nieuwe school te kunnen geven. Een project van de Byrocco Foundation uit Eindhoven, dat Mehmed hiermee graag steunt. “Ik doe dit vrijwillig, iedere euro gaat direct naar de stichting en wordt de school in gestopt”. Voor de tocht begon had de stichting al 12.000 euro opgehaald. 

Mehmed legt graag uit waarom hij het belangrijk vindt om voor een goed doel te werken. “Ik vind het fijn om mensen te helpen, die het moeilijk hebben. Hier haal ik de hele dag mijn rust en voldoening uit. Elke dag die voorbij gaat komt niet meer terug. Ik vind het belangrijk het niet te vergooien en iets goeds te doen. Vanuit de Islam worden we aangemoedigd om mensen die het minder hebben te ondersteunen”. Mehmed heeft vorige maand aan een fietstocht voor een goed doel van Stichting Najiba meegedaan. Een zwaardere zelfs dan deze door Nederland, want hij reed in 12 dagen van Roosendaal naar Zuid-Frankrijk en een stuk in Marokko. In totaal 1440 km en met 7200 hoogtemeters. Goed voorbereid op deze tocht noemt hij zichzelf dus zeker. “De conditie is er al, ik zit op mijn top. Mentaal en fysiek voel ik me sterk”.

Byrocco Foundation

De stichting is in 2016 door 2 zussen opgericht; Wafea & Fadua Mansuri, ze realiseren meerdere projecten, zoals een olijfgaard in Palestina. Mehmed heeft ze ontmoet en vond dat ze het hart op de juiste plek hebben. “Ik kies bewust voor non-profit organisaties. De zussen verdienen er niets mee en er wordt met vrijwilligers gewerkt. Ik vind dit belangrijk. Tijdens de tocht betaal ik mijn eten en onderdak zelf. Sommige van mijn social media volgers bieden me onderdak aan of een warme maaltijd als ze lezen dat ik in de buurt kom fietsen, daar word ik echt blij van. Bij de basisschool in Sierra Leone is mijn actie ook bekend. Ze vinden het fantastisch dat ze niet vergeten zijn en dat er mensen uit Nederland om de kinderen en hun gemeenschap geven”.

Route

Hij stapt op de fiets voor het Raadhuis in Roosendaal en gaat de eerste dag naar Zeeland, vanuit daar naar Zuid-Holland, door naar Noord-Holland en dan naar Texel. Vanuit daar gaat hij het volgende routeplan maken. Via zijn Facebook, Instagram en Youtube-account is Mehmed 3 weken lang te volgen onder de naam “razzoukiopfietstocht”. Hij gaat dagelijks naar zijn 2000+ volgers updates posten en hij maakt vlogs voor zijn Youtube-kanaal. Tot nu toe is er al € 13.000,- aan de stichting overgemaakt voor zijn fietstocht. Het streefbedrag is € 32.000,-. “Dan kan er gelijk met de bouw van de school begonnen worden, dat zou zo mooi zijn. Ik ga dan proberen bij de opening te zijn”. Op de fiets voelt hij zich vrij, hij kan dan goed zijn hoofd leegmaken. Het liefst fietst hij dan ook door natuurgebieden. “Eigenlijk sla ik 2 vliegen in 1 klap, ik voel me goed en steun een goed doel. Voor mij is het hoofddoel niet alleen geld op te halen voor de school, maar anderen te motiveren en te verbinden. Je krijgt namelijk alles terug op je bord, dus ook goede dingen als je goed doet. Dat is mij echt opgevallen”.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief