De deelnemers aan het Zeeuws Cultureel Overleg.
De deelnemers aan het Zeeuws Cultureel Overleg. Foto: Zeeuws Cultureel Overleg

Zeeuws Cultureel Overleg inspireert tot samenwerking

Door: Marielja ten Bruggencate Algemeen

MIDDELBURG - Na een maandenlange lockdown konden de 27 vertegenwoordigers van culturele instanties en initiatieven in Zeeland weer samen overleggen over de voortgang van de culturele sector. Vorige week dinsdag kwamen vertegenwoordigers uit de culturele sector samen tijdens het Zeeuws Cultureel Overleg (ZCO) in de Middelburgse Schouwburg.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Voorzitter Henk Schoute stuurde de deelnemers gelijk een e-mail toen hij demissionair premier Rutte op televisie hoorde zeggen dat groepen mensen weer samen konden komen. “We hebben tijdens de lockdown contact gehouden met elkaar en middels online vergaderingen zaken met elkaar afgestemd, maar je merkte dat iedereen het moeilijk had door de maatregelen. Als je elkaar enkel online ziet is het moeilijk om met elkaar in gesprek te gaan en de verdieping in een discussie op te zoeken.

Een onderwerp als het eerlijk financieel vergoeden van mensen in de culturele sector komt in een online vergadering nauwelijks tot zijn recht. Doordat we nu meer interactie hadden, hebben we goed met elkaar kunnen bespreken hoe we tegen dit onderwerp aankijken. Het is niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid, maar ook onze eigen verantwoordelijkheid om kunstenaars te betalen voor hun inspanningen.”

Schaarste
Sinds 2018 komen cultuurvertegenwoordigers samen in het ZCO. In het begin waren het vooral de grote instanties uit Middelburg en Vlissingen, maar al snel kwamen daar vanuit heel Zeeland mensen bij. “Wat we hier doen is uniek in Nederland. Zowel theater, als film, musea en beeldende kunst komen samen om kennis uit te wisselen en elkaar te inspireren. In Zeeland is er nog altijd een schaarste in podia en cultuuraanbod. Dankzij een overleg als dit komen er meer initiatieven tot stand, want voorheen kenden we elkaar nauwelijks en werkten we dus ook niet samen.”

Gretig
Dat de cultuursector het tijdens de lockdown zwaar had blijkt wel uit de gretigheid om, nu de regels het toestaan, zoveel mogelijk voorstellingen aan te bieden. De musici van het Zeeuws Orkest speelden begin juni voor het eerst na een half jaar weer samen. “Het was magisch,” vertelt Rob Bakker, voorzitter van Het Zeeuws Orkest. “Musici die samenspelen stemmen af op elkaar. Ze ademen samen en dat geeft een gevoel dat je online nooit kunt evenaren.”

Marathon
Het concertweekend voelde als een marathon, omdat er geen drie maar zeven concerten werden gegeven. De samenstelling van het orkest was kleiner dan gebruikelijk en de zaal was veel minder gevuld dan ze gewend zijn. “We zijn heel blij dat we weer mogen. De cultuursector heeft dat echt nodig. Tijdens het overleg was het heel duidelijk, iedereen wil weer van start en loopt over van de inspiratie om bezoekers te laten genieten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief