Expositie Snoeproutes.
Expositie Snoeproutes. Foto: Yvonne van Egmond / Bibliotheek West-Brabant

Scholieren Markland bedenken oplossing voor ‘snoeproutes’

Algemeen

OUDENBOSCH - De Bibliotheek in Oudenbosch is momenteel niet alleen gevuld met onder meer boeken, maar ook met prototypes en posters gemaakt voor het onderwijsproject Snoeproutes. Makers zijn de eerstejaars vwo/havo van het Technasium van het Markland College Oudenbosch die uitvoering hebben gegeven aan het onderwijsproject van het Natuurpodium Brabantse Wal.

Snoeproutes zijn de fietsroutes van scholieren van en naar school, die vaak duidelijk herkenbaar zijn aan lege blikjes, snoepverpakkingen, enzovoort.

Voor buurtbewoners is dit een grote ergernis, het is slecht voor natuur en dieren en het staat hoog op de leefbaarheidsagenda van gemeenten om hier iets aan te doen.

In opdracht van het Natuurpodium zijn de leerlingen in april gestart met het Snoeprouteproject.

Op het programma stonden deelname aan de workshop Plastic & Recycling om kennis te maken met het onderwerp, het in kaart brengen van snoeproutes, vragen stellen via een live-verbinding aan medewerkers van Saver en deelname aan de workshop van Ontwerpbureau Het Proces over bewust maken, overtuigen en het ontwerpen van de informatieposter. Daarna waren de technasiasten aan het werk gegaan om oplossingen te bedenken om straatafval te voorkomen.

Expositie

Dinsdag 22 juni presenteerden de leerlingen in de Bibliotheek in Oudenbosch hun ideeën en prototypes aan onder andere het Natuurpodium.

Verschillende afvalbakken, maar dan anders en/ of uitdagender, QR-codes voor meer informatie, lespakketten, oplossingen waarvan je denkt ‘zo kan het ook’: ze zijn tot 22 juli te zien tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in Oudenbosch.

Natuurpodium

Het Natuurpodium is een organisatie die zich inzet om kennis en waardering over natuur en duurzaamheid in de eigen omgeving te vergroten bij kinderen van 4 tot 17 jaar, waardoor zij (nog) beter voor hun lokale omgeving zullen zorgen.

In Oudenbosch gaat ze daarvoor onder meer een BuurtNatuurWandeling ontwikkelen: een route langs natuurplekken en/of locaties met een duurzame betekenis.

Deze BuurtNatuurWandeling zal ook lopen langs de Bibliotheek in Oudenbosch (www.buurtnatuurwandeling.nl).[n]



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief