Afbeelding
Foto: Jan Legierse

Brand in St. Gertrudiskerk bijna 50 jaar geleden

Door: Remko Vermunt Algemeen

Nu de temperaturen weer stijgen en het zonnetje zich weer veelvuldig heeft laten zien, gaat het bij ons stadsgidsen ook weer kriebelen. Nog een dikke maand en dan kunnen we weer zes dagen per week bezoekers gaan rondleiden in de monumenten.  Ook de reguliere stadwandelingen en rondleidingen over de vestingwerken starten dan weer.    

Een van de monumenten, de St. Gertrudiskerk, beleeft deze maand een gedenkwaardig jubileum. Het is op 10 april namelijk 50 jaar geleden dat tijdens de restauratiewerkzaamheden een brand uitbrak in dit monumentale gebouw: een gebeurtenis die in de geheugens van veel oudere Bergenaren gegrift staat. Zo’n gebeurtenis waarbij iedereen zich weet te herinneren waar hij/zij was op het moment, dat het bekend werd. Ikzelf was aan het werk op het Suikerlab aan de Wittoucksingel en ik weet dat een collega, die net een boodschap in de stad gedaan had, opgewonden terugkwam met de mededeling dat de Peperbus in brand stond en de vlammen uit het dak van de kerk sloegen. Wij renden allemaal in paniek naar de zolder  van het gebouw. 

Vandaaruit konden we de kerk zien en inderdaad hoge vlammen kwamen uit de kerk. Paniek! We hebben niet veel meer gewerkt die dag en enkelen van ons stopten meteen om  te gaan kijken. De kerk zelf was grotendeels verwoest, maar de 14e eeuwse toren kon gelukkig gered worden. Het grotendeels verwoeste interieur kon gelukkig aangevuld worden met het interieur van kerken die hun deuren gesloten hebben, zoals die van de Heilige Maagd kerk. Eind jaren tachtig van de vorige eeuw werd de restauratie voltooid. En,  hoewel er tijden de restauratie uit kostenoverwegingen keuzes gemaakt moesten worden in de te restaureren onderdelen. staat er wederom een prachtige kerk aan de Grote Markt. Wij gidsen vertellen natuurlijk het verhaal van de brand aan de duizenden bezoekers die we elk jaar in de kerk mogen ontvangen en laten de sporen zien die deze brand heeft achtergelaten in de kerk.

De Gertrudiskerk is in april elke vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag te bezoeken. Op Koopzondag zijn ook de andere monumenten geopend. Tevens hebben de stadsgidsen een bijzondere wandeling georganiseerd die parallel loopt aan de in het Markiezenhof georganiseerde tentoonstelling “Hoge Luchten”. Voor meer informatie of het bestellen van tickets: zie de website van de Stadsgidsen (www.stadsgidsen-bergenopzoom.nl).



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief