Afbeelding
Foto: Daniël van Overveld

Jongeren doen mee met Skillzdag: ‘Zo leer je hoe je sociale impact kan hebben’

Door: Daniël van Overveld Algemeen

ROOSENDAAL - 44 Leerlingen van het Norbertus Gertrudis Lyceum en studenten social work van Curio en Avans hebben meegedaan met de Skillzdag van YouthGoals in het Cultuurhuis aan de Bovendonk. Het doel van deze middag is om aan de hand van verschillende workshops de jongeren te leren hoe ze als ‘Changemaker’ sociale impact kunnen hebben.

Om 12.30 uur is de inloop en verzamelen de jongeren zich in de aula. Om 13.00 uur begint de opening. Tijdens het wachten wordt er lekker gekletst met elkaar. Ineens wordt het donker en speelt er muziek af. De opening begint en er wordt gevraagd aan de jongeren wat ze hopen te leren tijdens de middag. Er worden verschillende dingen genoemd zoals beter kunnen communiceren, samenwerken, maar ook gezelligheid. “Dat staat samen met plezier en ervaring centraal”, zegt Lynn van Oers, één van de organisatoren van de Skillzdag.

De workshops bestaan uit ‘Samenwerken’, ‘Attitude’, ‘Creativiteit’ en ‘Organiseren’. Elk groepje doet elke workshop 45 minuten lang en roteert na een pauze van 5 minuten door. Groepje rood begint met de workshop samenwerken. Dat vindt plaats in de zaal waar het evenement begon. De jongeren hebben als eerste opdracht tafels te verplaatsen en zich te verdelen in groepen van twee. Daarna moeten ze opschrijven wat nou precies hun talenten zijn. Na dat ze dat genoteerd hebben, moeten ze de zogenaamde marshmallow challenge doen. Daarbij is het de bedoeling dat de twee groepen binnen 18 minuten met 1 meter touw, 1 meter tape, spaghetti en een marshmallow aan de top een zo hoog mogelijke toren bouwen.

Bij de workshop ‘Organiseren’ leren de jongeren wat er allemaal bij komt kijken bij het organiseren van evenementen. Dat is namelijk ook iets wat sociale werkers moeten kunnen en ook in de opleiding leren. Ook hier wordt de groep in tweeën gedeeld en moeten ze allemaal een plan maken voor een evenement. “Je ziet toch wel een verschil tussen de leerlingen van de opleiding social worker en diegene die nog op de middelbare school zitten”, vertelt Robin de Vos van Youthskillz. “in de opleiding social worker leer je al hoe je evenementen moet organiseren en ga je daar ook bezig mee zijn.”

Bij de workshop ‘Creativiteit’ is het de bedoeling dat de leerlingen een brief schrijven aan hun toekomstige zelf. Daarin staat bijvoorbeeld wat ze willen bereiken of wat ze willen veranderen. De brief wordt gestopt in een fles die ze zelf mogen versieren.

Naast creativiteit, stond ook sport op het programma. De workshop ‘Attitude’ werd door Masato verzorgd en daarbij kwam niet alleen het fysieke gedeelte, maar vooral het mentale gedeelte aan bod. Hoe kom je over? Wat zegt iets over jou? Dat is waar de leerlingen tijdens het kickboksen achter komen. 

Aan het eind van de middag, hebben alle groepen alle workshops gedaan en is het tijd voor het einde. Er vindt een gezamenlijke afsluiting plaats, waarbij leerlingen kunnen aangeven wat ze van de middag vonden. Ze krijgen de opdracht mee om hun leeftijdsgenoten te motiveren om ook zich in te zetten voor de maatschappij. Dit was de tweede ronde van de Skillzdag, de derde ronde vindt plaats in maart.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief