Rondreizende criminele bende al snel voor de rechter

  112 Meldingen

BERGEN OP ZOOM - De drie mannen die op zaterdagmiddag 24 november werden aangehouden in Bergen op Zoom op verdenking van diefstal, moeten zich op 6 december al verantwoorden voor de snelrechter in Breda. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. De politie kwam de drie verdachten (24, 27 en 30 jaar) op het spoor door een tip van winkeliers uit Rucphen.


In een groepsapp informeerden de winkeliers elkaar over deze verdachten en hun mogelijke (pogingen tot) diefstallen. Ook maakten de ondernemers foto's van de mannen en hun voertuig. Op basis daarvan kon de politie op 24 november de mannen staande houden in Bergen op Zoom. In de auto zaten drie Bulgaren met Turkse identiteitsbewijzen, die Roemeens spraken. Op het voertuig zat een gestolen Engels kenteken, waarover met stift een Pools kenteken was geschreven. In hun auto trof de politie veel goederen aan die waarschijnlijk gestolen zijn. 

"De mannen zonder vaste woon of verblijfplaats worden verdacht van diefstal van cosmetica, kleding, schoenen en vele andere goederen", aldus het OM. De mannen worden verdacht van mobiel banditisme, dat houdt in dat ze stelselmatig en in georganiseerd verband vermogensdelicten plegen. Hieronder vallen onder andere diefstal van auto's, inbraak in auto's, woninginbraak, winkeldiefstal, ladingdiefstal, straatroof, zakkenrollerij, ram- en plofkraken en heling. "De schade veroorzaakt door rondreizende bendes is groot."

Deze verdachten moeten zich in ieder geval komende week verantwoorden voor de snelrechter. Tot die tijd zitten ze vast. "De landelijke aanpak van mobiel banditisme maakt Nederland minder aantrekkelijk voor mobiele bendes." 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief