Goed toeven op de open dag van de ULU Moskee
Goed toeven op de open dag van de ULU Moskee Foto: Jan Dirk Huijser

Gemoedelijke sfeer bij open dagen ULU Moskee voor jong en oud, voor alle culturen

Door: Amber Kuijs Cultuur

BERGEN op ZOOM – Vrijdag 27 april jl. om 10.00 uur opende de ULU Moskee aan de Heelulaan in Bergen op Zoom haar deuren voor een driedaagse manifestatie van 10.00 uur tot 21.00 uur in en rond de moskee. "Het doel van deze open dagen is om mensen samen te brengen", aldus Mine Bodur, bestuurslid/secretaris van de ULU Moskee, "ongeacht herkomst en cultuur". Het evenement wordt jaarlijks gehouden en luidt zo'n beetje het einde van de jaarlijkse activiteiten in. "Binnenkort is het Ramadan, dan het Suikerfeest en dan de zomervakantie", legt ze uit, "daarna starten we weer met frisse zin". Begin of einde, het was in ieder geval een sfeervol en veelzijdig gebeuren met veel activiteiten en 'stands'.

Voor elk wat wils
Het terrein rond de moskee was gezellig ingericht met diverse 'stands'. De Turkse keuken leverde een groot aandeel hierin en er was culinair veel te genieten. De dagen begonnen om 10.00 uur met een ontbijt en de rest van de dag werd een mooi scala aan hapjes geserveerd. Van ter plekke gebakken pizza's, broodjes Dönner tot bijzondere worsten toe. De dampen sloegen er bij tijd en wijle af, maar de geur van de vers bereide gerechten was eveneens duidelijk aanwezig en zorgden voor een gretige afname. Voorts waren er kraampjes met o.a. Turkse producten, kleding en boeken. Tevens was er de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding een rondleiding door de moskee, inclusief toelichting, te volgen. "Het is vooral een cultureel gebeuren", vertelt Mine, "maar toch ook een moment, een podium, om mensen weer te ontmoeten die je om welke reden dan ook lange tijd niet gezien of gesproken hebt. Mede door de inzet van de bestuursleden voor de jeugd, Asli en Gizem, was er voor de jongsten genoeg te doen. Speeltoestellen, spelletjes en een bezoek van clowns stonden op het programma. De open dagen werden zondag afgesloten met een loterij, waarbij de prijzen werden gedoneerd door o.a. de standhouders.

Cultuur en Bewustzijn
Mine, Asli en Gizem hebben er naar gestreefd de open dagen een cultuuraspect mee te geven, waarbij bewustzijn cq. bewustwording belangrijke items zijn. "Dit geldt niet alleen voor onze cultuur, ook andere culturen zijn van harte welkom", weet Mine, " als organisatie zijn wij daar transparant in en streven naar een wederzijds begrip en bewustzijn". De  gemeenschap binnen de ULU Moskee is er voor iedereen en kent vele vrijwilligers en actieve leden. " Wij zijn er echt voor jong en oud", vertellen Asli en Gizem, "voor jongens en meisjes worden speciale programma's opgesteld om zo veel mogelijk te helpen". Het heeft er toe geleid dat, daar waar de ouderen een stabiele factor vormen, er sprake is van een aanwas bij de jeugd. Veel religieuze instellingen in het land kunnen hier niet op bogen.

Het organiseren van deze open dagen heeft veel tijd en energie gekost, wat is jullie drijfveer? Het antwoord is eensluidend, "We vinden het vooral leuk om te doen en het is dankbaar werk". Mine vervolgt: "Wat is mooier dan mensen samenbrengen en met z'n allen drie dagen een bescheiden maar uiterst gezellig samenzijn te vieren?" De redactie van de Bergen op Zoomse Bode is het daar volledig mee eens. Hulde Mine, Asli, Gizem en de vele overige vrijwilligers. BIJDRAGE EN FOTO JAN DIRK HUIJSER



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief