De politie focust zich meer op ondermijning, cybercrime en drugsdumpingen
De politie focust zich meer op ondermijning, cybercrime en drugsdumpingen (Foto: Christian Traets)

Burgemeester Petter: 'Niet handhaven op vrachtwagenverbod is bewuste keuze'

BERGEN OP ZOOM - Er is wél sprake van een beperkte capaciteit binnen het politieteam Bergen op Zoom, maar dat is niet de reden dat er niet gehandhaafd wordt op het vrachtwagenverbod dat onlangs is ingesteld in de binnenstad van Bergen op Zoom. Dat stelt burgemeester Frank Petter op vragen van Lijst Linssen. 


De fractie van Lijst Linssen stelde eerder dit jaar al vragen over een mogelijk capaciteitsprobleem bij de lokale politie. Volgens de politieke partij wordt dit probleem mede veroorzaakt door agenten die verdachten naar het cellencomplex in Breda of Middelburg moeten brengen. In Bergen op Zoom zijn wel een paar cellen beschikbaar, maar zodra een verdachte langer dan zes uur opgehouden moet worden, moet de verdachte overgebracht worden naar één van de grotere cellencomplexen. Daardoor zou de politie volgens Lijst Linssen meer bezig zijn met het spelen van een taxibedrijf en dus niet toekomen aan het echte werk. "De politie heeft met betrekking tot de cellencomplexen een grondige analyse gemaakt. Hierbij is gekozen voor 3 complexen die op strategische locaties zijn gevestigd. Hierdoor is er minder personeel nodig voor het bezetten van de cellencomplexen en is er meer politiecapaciteit beschikbaar voor inzet op straat", reageerde burgemeester Frank Petter.

Keuzes

Toch werd onlangs bekend dat er bijvoorbeeld niet wordt gehandhaafd op het vrachtwagenverbod dat sinds kort van kracht is in de Bergse binnenstad. "Als je dit dan allemaal in een groter geheel ziet dan kan je bijna gerust zeggen dat 1+1 2 is en dit heen en weer rijden de capaciteit wel aantast waardoor bijvoorbeeld handhaving van dit
verbod niet plaats vindt", stellen Maikel de Bekker en Meino Dam. Maar, daar is volgens Petter geen sprake van. "Het niet actief handhaven op het vrachtwagenverbod is een van de vele bewuste keuzes in het kader van de beperkte capaciteit. Er is een keuze gemaakt om op andere activiteiten wel te handhaven. Afgelopen evenement 'de Krabbenfoor' is een goed voorbeeld van het actief handhaven door de politie op 'kleinere' overtredingen."

In gesprek

De politie maakt deze keuzes in overleg met het lokale bestuur. "Deze keuzes zijn met u besproken tijdens de commissievergaderingen en besloten tijdens de raadsvergadering van april 2019. We zetten daarbij in op de door het veiligheidscollege vastgestelde prioriteiten zoals zorg en veiligheid, ondermijning en cybercrime. Daarnaast richt de politie zich op lokale prioriteiten zoals drugsdumpingen en de aanwezigheid van de wijkagent in zijn of haar wijk." Doordat de gemeente constant in gesprek blijft met de politie en het regionale veiligheidscollege is ook het contact met de landelijke politie en het ministerie geborgd, stelt Petter. Hij is dan ook niet van plan om extra stappen te ondernemen om de beperkte capaciteit verder onder de aandacht te brengen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief