Foto:

Ben jij klaar voor Kunsten in de Monumenten?

BERGEN OP ZOOM - De landelijke Open Monumentendagen staan weer voor de deur en dat betekent in Bergen op Zoom tijd voor 'Kunsten in de Monumenten'. Op zaterdag 14 en zondag 15 september kan je weer genieten van allerlei activiteiten in de monumenten waar je normaal niet zo snel komt. Thema van dit jaar is 'Plekken van Plezier'.


Tijdens de landelijke Open Monumentendagen combineert de gemeente Bergen op Zoom deze monumenten met hedendaagse kunst. De meest uiteenlopende kunstvormen komen in het prachtige erfgoed tot leven. Denk aan bijvoorbeeld muziek, theater, dans en beeldende kunst.

Historie

Eén van die monumenten is theater De Maagd. Gidsen van Stadsgidsen Bergen op zooM (SMB) vertellen gedurende het weekend over de transformatie van kerk naar schouwburg en theatertechnici geven een rondleiding achter de schermen. In het oudste monument van de stad, riool de Grebbe, wordt je meegenomen onder de huizen door. Kunstenaarscollectief Arsis exposeert in de Blauwehandstraat in een eeuwenoude kelder. Niet alleen kan je hier genieten van prachtige kunstwerken, maar zij vertellen je ook wat er vroeger heeft afgespeeld.

Spektakel

Naast het bezichtigen van monumenten in de stad, kan je ook terecht op verschillende andere locaties in de gemeente. De Waterschans wordt het prachtige terrein voor spektakel met SBM, Borgerij Berghen op den Zoom, de cavalerie van manege de Paardenhoeve en diverse re-enactment verenigingen. Ben je benieuwd naar de drijfveren en het ontstaan van Landgoed Vrederust? Neem daar dan zeker een kijkje. Je kunt ook kiezen voor een wandeling over het terrein, mét beeldenroute. En wist je dat ook particulieren van monumentale panden hun deuren openen? Trotse eigenaren vertellen graag over hun pand en de geschiedenis. Je herkent de deelnemende monumenten, particuliere panden en locaties aan een zogenaamde sleutel die zichtbaar is aangebracht of aan de vlag van de Open Monumentendag.

PopMonument

In het Zwijnshoofd, Den Enghel en op Landgoed Mattemburgh kan je genieten van allerlei soorten muziek. Wil je nog meer muziek? Bezoek dan Popmonument. Tijdens dit muzikale evenement op vrijdag 13 en zaterdag 14 september ontdek je Bergen op Zoom op een manier zoals je de stad nog nooit gezien hebt. Verspreid over zeventien erfgoedlocaties vinden ruim veertig optredens plaats. Eerder werden al grote namen als Novastar, Bazart, Ian Siegal, Magnapop en MEROL bevestigd. De laatste toevoegingen aan het affiche zijn: Mortier, Robin Kester, Nouveau Vélo, Nele Needs A Holiday, Polly & Bruce en Verdampt Live.

Tijdens PopMonument vormen zij het middelpunt van belangstelling en kunnen bezoekers in een intieme setting op bijzondere plekken van deze muziek genieten. Voor kids is er PopMonument Junior en er is ook een Vinylmarkt bij platenzaak De Waterput. Er zijn dagtickets en combi-tickets voor het festival verkrijgbaar via www.popmonument.nl. Monumentale locaties waar optredens plaatsvinden zijn o.a. het Oude Stadhuis, Synagoge, Gertrudiskerk, Theater De Maagd en het Markiezenhof.

De meeste locaties zijn geopend:
Zaterdag tussen 10.00 en 17.00u
Zondag tussen 12.00 en 17.00u
Activiteiten in en rondom locaties tussen 13.00 en 17.00u

Kijk voor het volledige programma en de deelnemende panden op: www.kunstenindemonumenten.nl. Entree is gratis (m.u.v. PopMonument)

 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief