Foto: Google Maps

Geen staatssteun bij verkoop grond Bergse Heide

BERGEN OP ZOOM - Er is geen sprake geweest van staatssteun bij de verkoop van het eiland achter Brasserie de Berk. Dat laat het college van burgemeester en wethouders weten op vragen van Joost Pals (VVD).


DOOR REMKO VERMUNT

De VVD stelde in juli vragen over de verkoop van de grond, omdat de grond volgens de VVD verkocht was als bosgrond waarvoor één euro per vierkante meter wordt gerekend, terwijl de ondernemer de grond wil gaan gebruiken voor zijn horecazaak. "Horeca heeft een waarde die makkelijk 250 per vierkante meter haalt of zelfs (fors) meer", stelde de VVD-fractie.

Taxatie

De gemeente laat nu echter weten dat de grond op twee manieren getaxeerd is. De waarde van de grond is berekend na ontwikkeling van de locatie, dus rekening houdend met de plannen van de ondernemer én de waarde van de grond is berekend met de huidige bestemming. Dat is overigens niet groen/bos, maar natuur/agrarisch. "Deze laatste was hoger dan de waarde die is getaxeerd na herontwikkeling. Daarom is de grond verkocht voor de waarde tegen huidige bestemming, omdat dit een hogere opbrengst voor de gemeente opleverde." Omdat er een objectieve, onafhankelijke taxatie en procedure heeft plaatsgevonden, zoals door de raad is voorgeschreven, is er geen sprake van staatssteun.

Parkeren

De gemeente liet eerder al weten dat de kosten voor het aanleggen van extra parkeerplaatsen en infrastructuur wél voor rekening zouden komen van de ondernemer. Maar, de gemeente is nog volop in discussie is met de provincie en andere partijen over de parkeerproblematiek in het gebied de Bergse Heide. "Een oplossing voor dit probleem is noodzakelijk om elke uitbreiding in het gebied planologisch mogelijk te kunnen maken. Dit omvat de bestaande rommelige parkeersituatie langs de Bemmelenberg, het aanpalende onverharde parkeerveldje en de informele parkeerplekken langs de Delweg en de Heideweg." Pas als hier meer duidelijkheid over is, kan er een overeenkomst gesloten worden met de ondernemer.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
FOTOSERIES