'Bakpiet' kan dit jaar wel wat hulp gebruiken! FOTO MARJAN STOLK
'Bakpiet' kan dit jaar wel wat hulp gebruiken! FOTO MARJAN STOLK (Foto: MARJAN STOLK)

Kinderen nemen een kijkje in de Keuken van de Sint

BERGEN OP ZOOM - Bij aankomst van Sinterklaas in Bergen op Zoom bleek dat er spruitjes tussen het snoepgoed zaten! 'Bakpiet' had een foutje gemaakt en er dreigde een groot tekort aan snoepgoed. Alle reden om de kinderen uit Bergen op Zoom om hulp te vragen en om een kijkje te komen nemen in de Keuken van de Sint.


DOOR MARJAN STOLK

Met gespannen gezichtjes en in lange rijen stonden afgelopen zondagmiddag de kinderen te wachten voor het voormalige mavo-gebouw van het Mollerlyceum. "We verwelkomen vandaag drieduizend mensen", aan het woord is Miriam van Esveld, woordvoerder van de Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom. Ondertussen stromen de kinderen en hun ouders binnen voor een van de vier voorstellingen die er die dag gegeven worden. Ze worden ontvangen in de keuken van Bakpiet waar direct al een hoop problemen ontstaan! Het dreigt teveel te worden voor de arme Bakpiet en zonder dat hij het weet besluit Sinterklaas samen met de andere Pieten een groot feest voor hem te organiseren. Natuurlijk kan dat niet zonder de hulp van alle kinderen die intens meeleven.

In kleine groepjes aan de slag
Bij binnenkomst hebben alle kinderen een gekleurde sticker gekregen en in kleine groepjes gaan ze met 'hun Piet' mee om het feest voor te bereiden. Er worden schortjes versierd, vlaggetjes gemaakt en cupcakes gebakken. "Er is bewust gekozen voor kleine groepen omdat we graag willen dat ieder kind ook echt contact met de Pieten heeft", vertelt Miriam tijdens een rondgang door de diverse ruimtes. "Natuurlijk leent een gebouw als dit zich uitstekend voor het thema van dit jaar. Het stond echter al drie jaar leeg en onze vrijwilligers hebben dan ook hard moeten werken om het om te toveren tot 'de Keuken van de Sint'. Ondertussen klinkt er muziek en luid gejuich uit de ruimte waar het feest voor 'Bakpiet' in volle gang is. Terwijl de Pieten met pollepels op de trommels slaan en Sint de kinderen toespreekt vertelt Miriam in een rustig hoekje verder.

Ieder jaar een ander thema
"De Stichting Sint Nicolaas Bergen op Zoom is eigenlijk het hele jaar bezig met de festiviteiten rond Sinterklaas. Het dagelijks bestuur stuurt 200 vrijwilligers aan, die zijn verdeeld over verschillende commissies. Iedere commissie is bezig met een onderdeel van de Sinterklaasfestiviteiten in onze stad, denk hierbij aan de intocht, de lampionnenoptocht en dergelijke. Aan het begin van het jaar wordt er een thema bedacht dat in alle activiteiten terugkomt. Dit jaar gaat het dus over de problemen van Bakpiet."

Schoolpakketten en televisie
Om ervoor te zorgen dat het gekozen thema breed wordt gedragen ontvangen de basisscholen in Bergen op Zoom een scholenpakket voor de groepen 1 tot en met 4 en kunnen de kinderen het verhaal ook volgen via de uitzendingen van 'Studio Pepernoot' van Omroepstichting Zuidwest-TV. Zo zijn niet alleen de kinderen maar ook de leerkrachten en de ouders op de hoogte van het thema en kunnen ook zij er op inspelen. "Al met al is het een enorme organisatie", zegt Miriam, "die alleen maar mogelijk is dankzij de inzet van onze zeer gemotiveerde vrijwilligers. Zij zijn een enorme hechte en trouwe groep waar we ontzettend zuinig op zijn! Verder worden we ondersteund door de gemeente Bergen op Zoom maar gelukkig ook door een grote groep sponsors. Samen proberen we ieder jaar een prachtig Sinterklaasfeest neer te zetten!".

Fantastische middag
Inmiddels is het feest voor Bakpiet afgelopen en buiten staan de kinderen met rode wangen van opwinding, hun cupcakeje in de hand. Organisatie en bezoekers kunnen terugkijken op een fantastische middag!

 

 

 

 

Marjan Stolk

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief