Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Kindervastenavend presenteert tal van activiteiten voor 2020

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Tientallen leraren van het basisonderwijs kwamen donderdagmiddag samen in de Arena Foyer van schouwburg De maagd voor de aftrap van de Kindervastenavend. Niet alleen krijgen zij alles te horen over de verschillende activiteiten die georganiseerd worden, ze kregen ook verschillende lessuggesties én hen werd meteen een dansje en een liedje aangeleerd.

Zo'n veertig leraren verzamelden zich in de foyer van de schouwburg. "Dit zijn met name de zogenaamde ICC'ers oftewel de cultuurcoördinatoren én leraren die in de werkgroep Vastenavend zijn", vertelt Ard-Jan Bruijns. "Zij krijgen nu alles te horen over de verschillende activiteiten en aan hen de taak om dat weer door te spelen naar de rest van de leraren."

Tipje van de sluier

Na een drankje in de foyer werd iedereen uitgenodigd om plaats te nemen in de Arena. Ard-Jan Bruijns en Jeroen Wierikx lichtte daar alvast een tipje van de sluier van het programma voor 2020. "De afgelopen jaren hebben we steeds een thema uitgekozen en dit jaar is dat geworden: Masker. Dat sluit wat ons betreft mooi aan op het motto van dit jaar 'Dweil d'oew neus mar achternaar'", vertelt Jeroen. "Vorig jaar was het project volledig gericht op de nar, omdat we toen een nieuwe nar zouden krijgen. Dit jaar staat dus alles in het teken van het masker."

Voorleesfeest

Dat is onder andere te zien bij het Voorleesféést dat georganiseerd wordt voor de klassen 1 tot en met 3. "Dit wordt weer gehouden in de Verhalenkamer van Bibliotheek West-Brabant", vertelt Jeroen. "Vorig jaar kwamen er zo'n 900 kinderen op af en we hopen dit jaar weer minstens zoveel kinderen te mogen verwelkomen." Tijdens het voorleesfeest wordt voorgelezen uit het prentenboek 'Ben je ooit naar een Neuzenfeest geweest'. "Al hebben wij het verhaal wel een beetje gedramatiseerd. Het is misschien meer een voorleestoneelstuk geworden of een miniproductie."

Neuzen maken

De groepen 4 en 5 kunnen dit jaar inschrijven op kindervastenavend.nl voor een bezoek aan Halwana en de groepen 7 en 8 kunnen dit jaar een kijkje nemen bij verschillende bouwclubs in Bergen op Zoom. Voor groep 6 wordt er een speciaal project georganiseerd. "Vorig jaar stond dat project ook volledig in het teken van de nar en dit jaar gaat het over het masker." In de spiegelzaal van D'n Enghel wordt met zang, dans en spel alles verteld over de geschiedenis van het masker. Daarbij wordt de Bergse Vastenavend besproken, maar ook het gebruik van maskers in de Middeleeuwen. "Maar, de kinderen gaan ook zelf aan de slag. Tijdens een workshop met Iwaz gaan ze hun eigen neus maken."

Lessuggesties

Naast de verschillende activiteiten zijn er voor de juffen en meesters ook hele lessen opgezet rondom de thema's van de Vastenavend. Zo werden er lessuggesties aangereikt om bijvoorbeeld in te zoomen op de verschillende liedjes, de Bergse rituelen en tradities én er zijn lessen beschikbaar over het gebruik van maskers in de Middeleeuwen én in Egypte. "En net als voorgaande jaren hebben we ook weer beloningsstickers beschikbaar én er is het lóópneuzespel dat je kan spelen met de kinderen." Ook zijn er kleurplaten beschikbaar én een aftelkalender waardoor je de laatste vijftien dagen voor de Vastenavend iedere dag even stil kan staan bij het leutspektakel.

Afscheid

"Omdat Prins Nilles III dit jaar afscheid neemt, willen we ook namens alle kinderen van de Bergse basisscholen een afscheidscadeau aanbieden", stelt Ard-Jan Bruijns. Wat dat cadeau is, werd al kort toegelicht aan de aanwezige leraren maar dat wil de organisatie liever nog even geheimhouden. "Het moet wel een verrassing blijven natuurlijk." Om de middag actief af te sluiten, leerden de leraren nog een dansje én een liedje. "Zo zijn jullie helemaal voorbereid voor de Kindervastenavend 2020."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief