Afbeelding

PvdA stapt uit formatiegesprekken: 'liever langdurige oplossing'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De lokale PvdA-fractie is uit de formatiegesprekken voor een nieuw college gestapt. Dat laat fractievoorzitter Joey van Aken weten middels een verklaring. De fractie is het niet eens met het voorgestelde proces waarin een interim college wordt aangesteld voor drie maanden. "Wat de PvdA betreft kiezen we voor een kwalitatief goed bestuur voor de lange termijn."

De oppositie en coalitie stonden de afgelopen maanden lijnrecht tegenover elkaar, omdat er nogal wat meningsverschillen waren over het huidige beleid. Ad Verbogt en Arjan van der Weegen zijn daarom in gesprek gegaan met alle fractievoorzitters om te bekijken wat er leeft binnen de partijen en wat er nodig is om (samen) constructief verder te gaan in het belang van de gemeente. Het coalitieakkoord werd opengebroken en daarmee werd alles mogelijk, zelfs een nieuw college.

De PvdA-fractie zou het liefst zien dat er meteen een nieuw bestuur komt voor de lange termijn, oftewel tot het einde van deze raadsperiode. "Onze voorkeur gaat hierbij uit naar fulltime-wethouders, die 24/7 met de job bezig zijn." Maar, uit de persverklaring van Van Aken blijkt dat nu wordt voorgesteld om te werken met een interim college, bestaande uit deeltijd wethouders. "Dat heeft niet onze voorkeur omdat dit ten eerste zorgt voor een onnodig groot college, waarbij onderwerpen verdeeld moeten worden onder zes wethouders. Dit komt de organisatorische kwaliteitsslag die de gemeente wil maken niet ten goede", stelt Van Aken.

Daarnaast vreest de PvdA dat er door deze keuze in de toekomst meer wachtregelingen voor wethouders bij de gemeente Bergen op Zoom zullen ontstaan. Het interim bestuur wordt volgens de PvdA namelijk aangesteld voor de komende drie maanden, maar een wethouder die drie maanden en één dag in dienst is, heeft daarna recht op twee jaar wachtgeld. En dat wil de PvdA-fractie dus voorkomen. "Zorgvuldigheid gaat wat ons betreft boven snelheid. In onze ogen is het in een formatieproces van belang dat je gezamenlijk tot iets komt. Daarom vinden wij het als PvdA jammer dat afwijzend is gereageerd op ons voorstel."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief