Afbeelding
Foto: Omar Dekker

Docent Verpleegkunde uit Bergen op Zoom vervoert nu coronapatiënten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De 45-jarige Omar Dekker uit Bergen op Zoom werkt als docent Verpleegkunde bij Curio Zorg en Welzijn (voormalig Kellebeek College), maar met de uitbraak van het coronavirus is er een grote vraag naar extra zorgpersoneel. Hij meldde zich dan ook graag aan om ook een steentje bij te kunnen dragen in deze moeilijke tijd. "En met mij vele andere collega's die een medische achtergrond hebben."

Omar Dekker geeft normaal les op het voormalige Kellebeek College in Roosendaal. Maar nu de lessen voor een groot deel anders worden ingevuld (bijvoorbeeld online), houdt hij tijd over. "Ik heb altijd naast mijn baan als docent ook nog in de zorg gewerkt om feeling met het werkveld te houden", legt Omar uit. Hij werkt dan ook, veelal in vakantieperiodes, bij de BAS Ambulance Service in Halsteren. "Dat is met name een repatriëringsservice. Dat houdt in dat we Nederlanders die bijvoorbeeld op vakantie een been hebben gebroken komen ophalen met een ambulance."

Lesgeven

Maar vanwege de coronacrisis worden bijna alle ambulances ingezet voor het vervoeren van coronapatiënten. "Ze hebben gevraagd of wij ook beschikbaar zijn in deze tijd. In overleg met school heb ik mijn beschikbaarheid opgegeven." En daar wordt graag gebruik van gemaakt. Afgelopen week moest Omar al drie keer op pad om coronapatiënten van het ene ziekenhuis naar het andere ziekenhuis te vervoeren. "Het is dat het niet lukt vanwege school, want ik geef online nog gewoon les aan de studenten. Maar, anders zou ik bijna iedere dag wel op pad kunnen."

Studenten

Toch maakt Omar van de nood een deugd. Hij komt onderweg namelijk allerlei medische situaties tegen en hij maakt daar meteen video's van voor zijn leerlingen. Zo laat hij onder andere de binnenkant van een ambulance zien. "Maar ik maak ook vragen over het medisch rekenen, het gebruik van zuurstof onderweg en hoe je communiceert met een patiënt." Het lesgeven gaat immers gewoon door. "De studenten hebben nu ook veel vragen. Niet alleen over het coronavirus, maar ook over het eindexamen. Leerlingen die bijvoorbeeld nu stagelopen komen in een hele lastige situatie terecht." Toch gaan veel studenten daar erg positief mee om. "Er zijn zelfs studenten die nu extra in de zorg zijn gaan werken als bijbaantje of die extra stagelopen om een steentje bij te dragen. Dat is enorm mooi om te zien."

Crisissituaties

Tot nu toe werd er op de opleiding weinig aandacht besteed aan zoiets als een pandemie. "Voor de crisis was daar eigenlijk weinig aandacht voor, omdat dit wel heel onvoorzien was. In andere landen wordt daar eigenlijk ook weinig les in gegeven." Wel besteed de school aandacht aan zaken zoals een uitbraak van tuberculose op een afdeling. "Dat gebeurt bij het vak Crisis en Onvoorziene situaties of Verpleegkundig proces." Omar verwacht wel dat er in de toekomst meer aandacht besteed gaat worden aan zoiets als een pandemie. "Je moet de leerlingen er toch op voorbereiden."

Complex

Want de aanpak tijdens een crisis is toch wel even anders dan de 'normale' zorg. De ritten die Omar nu rijdt zijn ook anders dan de 'normale' repatriëringsritten. "Het is wel zwaarder dan normaal gesproken. Je moet je continu aan- en uitkleden in beschermende kleding. We moeten alles veel beter desinfecteren en de situaties zijn soms ook complexer." Zo kan Omar bij de ritten vanuit wintersportlocaties soms nog wel eens een grapje maken met de patiënt of een luchtig gesprek voeren. "Die mensen zijn meestal stabiel om te vervoeren, maar dat is nu wel anders. Het zijn vaak oudere mensen en die leven toch meer in angst op dit moment. Het heeft niet alleen lichamelijke impact op hun leven, maar ook mentaal." Vanwege de IC-capaciteit moeten bijvoorbeeld coronapatiënten uit Uden of Bergen op Zoom verplaatst worden naar Amsterdam. "Ze mogen vaak maar één bezoeker per dag ontvangen, maar als ze dan nog zo ver van huis komen te liggen, wordt dat nog lastiger."

Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief