Afbeelding

Bergse politiek blijft strijden voor opvang vluchtelingenkinderen

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De lokale fracties van PvdA, SP, GroenLinks en BSD dienen vanavond een motie in, waarin het college wordt opgeroepen om hulporganisaties Stichting Vluchteling, Vluchtelingenwerk Nederland en Defence for Children én de regering te laten weten dat zij wél bereid zijn om een groep kwetsbare vluchtelingkinderen op te vangen.

De Griekse Minister van Burgerbescherming heeft in oktober 2019 al een brief gestuurd naar alle EU-landen, waarin hij vraagt of zij vrijwillig 2.500 alleenstaande kinderen willen herplaatsen vanuit Griekenland. Verschillende landen stemden toe, maar Nederland hield de boot af tot grote spijt van vele gemeenten. Zij willen zich juist openstellen voor deze kinderen. De gemeente Leiden was één van de eersten die aangaf wél bereid te zijn om vluchtelingenkinderen op te vangen. Verschillende politieke partijen wilden zich achter hun scharen, maar daar zag de gemeente Bergen op Zoom geen heil in

Motie

Maar, daar laat de politiek het niet bij zitten. De vier fracties dienen vanavond gezamenlijk een motie in. "Wij constateren dat Bergen op Zoom een sociale stad is, die zich altijd bereid heeft getoond om haar bijdrage te leveren als er door de Rijksoverheid een beroep op gemeenten wordt gedaan om vluchtelingen op te vangen", stellen de vier fracties. Daarom willen zij middels een motie alsnog afdwingen dat Bergen op Zoom zich bij de andere gemeenten schaart. 

"Wij verzoeken het college om in de brief aan de regering ons aanbod tot hulp, mocht zij kinderen naar Nederland halen, kenbaar te maken en de overheid te vragen om voorzieningen te treffen waarmee gemeenten in staat worden gesteld deze kinderen zo goed mogelijk op te vangen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief