Foto: MARJAN STOLK

Vijf kunstenaars exposeren in beeldentuin

BERGEN OP ZOOM - Je hoeft niet lang te zoeken naar de beeldentuin van Paula Withagen aan de Daansbergen 48 in Halsteren. De voortuin wordt opgesierd door gigantische beelden. Toch is de verrassing groot als je de tuin binnenkomt. In een prachtige groene oase wordt het werk van Paula tentoongesteld. Iedere gemeente mag zich gelukkig prijzen om zo’n pareltje binnen haar grenzen te hebben. Toch is deze mooie tuin niet bij iedereen bekend. Hoog tijd dat Bergen op Zoom deze trekpleister beter op de kaart zet.

DOOR MARJAN STOLK

Zoals ieder jaar is de beeldentuin van Paula gedurende twee weekenden een open podium voormede kunstenaars. In de weekeinden van 7 en 14 augustus zijn er van vrijdag t/m zondag naast de beelden en schilderijen van Paula ook werken van vier andere kunstenaars te bewonderen. “We proberen tijdens deze weekenden verschillende kunstvormen bij elkaar te brengen," vertelt Paula als we hebben plaatsgenomen in de prachtige tuin. “Dit jaar zal Annette Jeukens uit Roosendaal aan de slag gaan met textiel. Ineke Duyndam-Kester uit Etten Leur exposeert haar schilderijen.


Corona

"Verder zijn er lasobjecten te bewonderen van Erika Pels uit Bergen op Zoom en Ingrid van der Meer uit de Wouwse Plantage is aanwezig met haar sieraden." De entree is gratis en er is uiteraard rekening gehouden met de corona voorschriften. “Door de corona is er in tegenstelling tot andere jaren geen officiële opening omdat dit altijd gepaard gaat met grote groepen belangstellenden en dat willen wij nu voorkomen", aldus Paula.

Hoe het begon

Nadat Paula was begonnen met het werken met keramiek bleek al snel dat haar hart lag bij het bewerken van steen. Dus startte zij met een opleiding aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. Na dit traject van 4 jaar deed ze er een specialisatie achteraan van twee jaar en vervolgens besloot ze ook nog een teken- en schilderopleiding van twee jaar te volgen. “Acht jaar lang reed ik heen en weer naar Antwerpen” vertelt Paula. “Vervolgens is het idee voor een beeldentuin langzaamaan gegroeid. Beelden zijn natuurlijk zwaar om te verplaatsen en dus besloten we om in eigen tuin te gaan exposeren. Jaren geleden verstuurden wij voor de eerste keer uitnodigingen aan onze buurtbewoners die er gelijk een gezellige reünie van maakten. Het jaar daarop heb ik bevriende kunstenaars uitgenodigd om mee te doen en in de loop der jaren is dit uitgegroeid tot onze jaarlijkse open weekenden met ieder jaar andere deelnemende kunstenaars." Buiten deze weekenden is het werk van Paula het gehele jaar in de tuin te bezichtigen. Ze exposeert ook doorlopend in Galerie T in Middelburg.

De beelden

De beelden van Paula laten zich omschrijven als abstract figuratief. Het zijn bijna altijd menselijke figuren, lang en slank en met een context van verbondenheid en genegenheid. De gebruikte steensoorten zijn marmer, albast, dolemiet, harde serpentijn en arduin. Voor meer informatie over de beeldentuin of over het werk van Paula kan men contact opnemen via telefoonnummer 0164-683820 of 06-42477351.

n

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief