Afbeelding
Foto: Wessel Keizer

Inwoners moeten overlast van vallend blad voortaan zoveel mogelijk zelf bestrijden

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De buitendienst van de gemeente Bergen op Zoom gaat ook dit najaar weer vol aan de slag met het ophalen van het bladeren. Dit jaar zal daarvoor geen gebruik gemaakt kunnen worden van de bladkorven.

Vanwege de bezuinigingen wordt ervoor gekozen om de bladeren dit jaar zoveel mogelijk in de reguliere rondes van de buitendienst op te halen. Daarnaast hoopt de gemeente op medewerking van de inwoners om het blad zelf op te ruimen en bij voorkeur aan te bieden via de groencontainer. Dat kost de inwoners geen geld, want die container wordt immers gratis geleegd. Als mensen zelf bladkorven plaatsen, worden deze niet meer geleegd door de gemeente.

Met name het leegmaken van de bladkorven kostte de gemeente extra geld, omdat daarvoor een bedrijf ingehuurd moest worden. "Vanwege de zogenoemde ‘uitgavenstop’ wordt continue gekeken naar mogelijkheden om geld te besparen of juist te verdienen" aldus de gemeente. "Dat is ook de opdracht die het dagelijks bestuur van de gemeente heeft gekregen van de partijen die een aantal maanden geleden het Focusakkoord hebben overgedragen aan het college van B&W."

Bladcampagne

De komende tijd zal de gemeente de inwoners oproepen om de overlast van vallend blad te bestrijden. "Dat kan al heel simpel door de eigen stoep en oprit te vegen en het blad in de groencontainer te gooien", legt de gemeente uit. "Verder hoeft het blad dat in de tuin of in groenstroken valt niet altijd verwijderd te worden. Verteerd blad is een prima meststof voor de tuin. Bovendien beschermt het planten tegen bevriezing en kunnen insecten en kleine dieren erin overwinteren. Zo wordt de natuur ook nog een handje geholpen."

Het blijft wel mogelijk om bladafval naar een grasveld in de buurt te brengen of te vegen. De buitendienst neemt dit dan mee tijdens een van hun veegrondes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief