Afbeelding
Foto: Pixabay

Lijst Linssen uit zorgen over oplopende wachttijden WMO-aanvraag

Door: Bregje Kop Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Lijst Linssen maakt zich grote zorgen om de oplopende wachttijden bij een WMO-aanvraag. De wachttijden lopen inmiddels op tot meer dan acht weken. "Dat vinden wij onacceptabel en niet erg klantvriendelijk."

"Wanneer iemand een beroep wil doen op een WMO voorziening, dan blijkt in de praktijk dat de wachttijd tussen het aanvragen en het daadwerkelijk antwoord ontvangen, al of niet gehonoreerd, nu opgelopen is tot meer dan acht weken", begint de Bergse partij hun brief. "In het onlangs gepubliceerde cliëntervaringsonderzoek over 2019 worden de lange wachttijden ook al vaak benoemd. Er is in 2020 dus nog geen verbetering opgetreden, sterker nog de wachttijd is fors toegenomen", beklaagt de partij zich. "Dat vinden wij onacceptabel en niet erg klantvriendelijk."

Vermoedelijk is de aanvraagratio omhoog gegaan, sinds de invoering van de niet inkomensafhankelijke eigen bijdrage. Lijst Linssen meent dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen eenvoudige aanvragen (zoals bijvoorbeeld een deeltaxi-pas) en maatwerk zoals het aanvragen van huishoudelijke hulp, woningaanpassingen, rolstoelvoorzieningen en andersoortige voorzieningen. "Eenvoudige aanvragen kunnen volgens Lijst Linssen sneller gehonoreerd en/of afgewezen worden, zodat er meer tijd overblijft om de meer complexe aanvragen te behandelen. Maar ook daarvan vinden wij een wachttijd van acht weken (of zelfs meer) te lang. Ons inziens moet bij een eerste aanvraag al meteen duidelijk zijn, of dit een eenvoudige aanvraag is, of een die meer onderzoek behoeft. De eenvoudige aanvragen zouden dan binnen 14 dagen verwerkt/afgehandeld kunnen zijn. Nu blijkt in de praktijk dat cliënten meer dan acht weken moeten wachten."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief