Bergenaren schrijven open brief aan gemeente: ‘Heroverweeg de keuzes rondom de bezuinigingen’
Foto: Remko Vermunt

Bergenaren schrijven open brief aan gemeente: ‘Heroverweeg de keuzes rondom de bezuinigingen’

BERGEN OP ZOOM - Een groep van bijna dertig (bekende) Bergenaren heeft een open brief geschreven aan de gemeente Bergen op Zoom. Zij roepen de burgemeester en wethouders op om hun keuzes rondom de bezuinigingen te heroverwegen. “De discussie gaat vrijwel steeds over geld, niet onbelangrijk, maar een visie waar het met de stad in de komende jaren naar toe moet lijkt geheel en al te ontbreken”, stellen zij.


In de brief, die onder andere ondertekend is door Frans Hazen, Ferd Quik en Koert Damveld, wordt niet ontkend dat er bezuinigd moet worden. Men zou het zelfs begrijpen als de gemeentebelastingen verhoogd worden. “Het is een keus tussen het verder snijden in de voorzieningen voor de samenleving of dat door diegenen die dat kunnen dragen meer belasting betaald wordt.”

Vooral dat eerste willen de ondertekenaars voorkomen. “Het kan best zo zijn dat een investering juist wél wordt gedaan, omdat die voor de toekomstige ontwikkeling van groot belang is. In elk geval moet het duidelijk zijn dat bezuinigingen doorvoeren zonder een gedegen toekomstvisie kan leiden tot volstrekt averechtse en schadelijke effecten in de toekomst.” Zo verwachten de schrijvers van de brief dat de verkoop van de Blokstallen 3, de Synagoge en ‘t Hof van Ram waar heemkundekring Halcherth gevestigd zit, alleen maar voor kapitaalvernietiging zorgt.

“De verkoop van deze en andere objecten levert wel geld op om de schuldenberg een beetje te reduceren, maar voor de lopende en komende begrotingen helpt dat, behoudens de onderhoudskosten, nauwelijks. Het zou het zoveelste voorbeeld van korte-termijnplanning zijn, waar de verantwoordelijken binnen deze gemeente eerder al in uitblonken. De verkoop lijkt zo een schaamlap te worden voor slecht beheer in het verleden.” 

De ondertekenaars snappen bijvoorbeeld niet dat gebouwen als het Raadhuis van Halsteren en de Wittenhorst niet op de nominatie staan om verkocht te worden. “Niet dat wij vinden dat die zo nodig verkocht moeten worden, maar als dat toch zou moeten zou met name het Raadhuis zonder enige wijziging in functiekunnen blijven, waarvoor dan vrijwel zeker een maximale opbrengst gegenereerd kan worden.” Ze hopen dan ook dat de gemeente de keuzes heroverweegt.

Meedenken

Hans Dorst, een betrokken inwoner, heeft vandaag ook een brief naar het college gestuurd. Hij komt met verschillende ideeën om bijvoorbeeld het Markiezenhof op een relatief goedkope manier toch te laten stralen. 

“Ik denk dat het, met de medewerking van veel Bergenaren, mogelijk moet zijn periodiek interessante tentoonstellingen te realiseren, die veel publiek zullen trekken. Denk aan Bergen op Zoom als industriestad, als kunststad, als tuinderstad, als Scheldestad, als zilverstad, etc. De regie voor al deze tentoonstellingen ligt bij de deskundigen over het onderwerp. De gemeentelijke ondersteuning zal zuiver dienstverlenend zijn. Minimale kosten.”

Volgens Dorst is het belangrijk dat alle Bergenaren meedenken met de problemen waar de gemeente voor staat. “Bij veel besluiten van de gemeente hoor je bij de Bergenaren veel kritiek en onbegrip. Het uiten van kritiek is gemakkelijk, maar lost de problemen niet op.” 

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief