Afbeelding
Foto:

BSD-fractie wil ‘onuitwisbare herinneringen’ creëren bij inwoners

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Is het mogelijk om een deel van de bossen in Bergen op Zoom aan te wijzen als plek waar mensen zelf een boom mogen planten? Dat is in het kort de vraag die Louis van der Kallen en Ankie Withagen stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Zij willen dat er een plaats komt waar inwoners van Bergen op Zoom een ‘herinnering’ kunnen opbouwen.

“Stel je voor: een vader of grootvader - of de stoere oom die deze edele taak op zich neemt - plant gewapend met schop samen met het kleine grut een onuitwisbare herinnering in die kleine zieltjes, die jarenlang iedere keer bij een wandeling door het bos wordt verstevigd. Dat is bindend voor vele jaren liefde aan dat bos, die plek, die omgeving. Zo kunnen we onze burgers terug laten keren, ook als zijn ze oud en grijs geworden. En dat met een kerstboom, een boom die symbool staat voor liefde en vrede”, stelt Van der Kallen.

De (na)gedachtenis aan iemands (kinder-)tijd in Bergen op Zoom kan belangrijk zijn of iemand ooit, bijvoorbeeld na het afronden van een studie elders, of na pensionering graag terug wil keren in die stad, die plek met mooie herinneringen. Dat stellen Van der Kallen en Withagen. “Als we niet het geld meer hebben om materieel aantrekkelijk te zijn, met mooie voorzieningen en goed onderhouden parken en gebouwen, moeten we proberen immaterieel onuitwisbare herinneringen te creëren. Die kosten veel minder tot vrijwel niets.”

Het plaatsen van bomen in de Bergse bossen is één van die ideeën die redelijk gemakkelijk te verwezenlijken is.  ”Een herinnering die blijvend kan zijn en mensen verbindt met de natuur dichtbij. Nu beseffen wij dat voor bomenplanten zeker in de publieke ruimte zowel qua verordeningen als qua plaatsaanduiding (waar mag het wel en waar niet) enig tot veel gemeentelijk denkwerk en planning benodigd kan zijn. Maar start wat ons betreft maar snel met denken.” Als het aan de BSD-fractie ligt, kunnen er dit najaar al bomen geplant worden om mooie herinneringen te maken.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief