Green Chemistry Campus helpt bij productie plantaardig leer
<p>Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather </p>

Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather

(Foto: )

Green Chemistry Campus helpt bij productie plantaardig leer

BERGEN OP ZOOM - Dankzij een stimuleringsregeling vanuit de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom kan het bedrijf ‘Fruitleather’ opschalen in de productie. Het bedrijf gaat samen met de Campus de productie van leerachtig materiaal op basis van afgedankte mango’s doorontwikkelen naar een productieproces met constante kwaliteit. “Voor dit plantaardige alternatief voor leer, waar schoenen, handtassen en textiel van worden gemaakt, bestaat wereldwijde interesse.”


In september 2020 stelde de gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de Green Chemistry Campus en met behulp van een financiële bijdrage van de Provincie Noord-Brabant een bedrag van 1.187.500 euro beschikbaar voor midden- en kleinbedrijven (MKB) uit de Europese Unie die actief zijn in de biobased economy. Ieder bedrijf kan aan aanvraag indienen van maximaal 95.000 euro in de vorm van cofinanciering. Dat betekent dat zijzelf eveneens geld moeten inleggen. De stimuleringsregeling is populair, want de huidige tranche is bijna vol, de volgende komt in juni beschikbaar.

Nieuwe economie

“Bedrijven zoals Fruitleather zijn de toekomstige nieuwe circulaire economie”, stelt wethouder Jeroen de Lange. “Ze innoveren en brengen duurzame producten op de markt. Dit sluit precies aan bij de maatschappelijke opgaven en een van de speerpunten op de Brabantse Wal, de biobased economy. Ik ben hier blij mee.” Ontwerpers Koen Meerkerk en Hugo de Boon van Fruitleather zijn eveneens blij. Zij zetten afgedankt fruit om in een duurzaam, leerachtig materiaal. Ze halen mango’s op waarvoor anders moet worden betaald om het als afval te verwerken. Vervolgens zetten ze het om in een flexibel materiaal met een speciale coating zodat het sterk genoeg is om te worden verwerkt in producten als schoenen, handtassen en textiel.

Optimaliseren

Op dit moment produceert Fruitleather nog handmatig en in kleine hoeveelheden voor klanten uit de hele wereld. Met behulp van de stimuleringsregeling gaat Fruitleather samen met de Green Chemistry Campus, een stagiair van Avans Hogeschool en experts van het Natuurvezel Applicatiecentrum (NAC) het huidige proces analyseren, optimaliseren en opschalen. De uitdaging is om op grotere schaal te produceren, met constante kwaliteit, tegen een concurrerende prijs en met behoud van de gewenste materiaaleigenschappen.

Als het productieproces eenmaal is geoptimaliseerd en opgeschaald, kan het ook lokaal worden opgezet in mango producerende landen. Dat biedt een waardevolle toepassing voor afgedankte mango’s, het geeft mangoproducenten een extra inkomensbron en het vormt een milieuvriendelijk alternatief voor het looien van regulier leer.

Biobased economy

In een biobased economy wordt biomassa (plantenresten en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie) gebruikt voor de productie van nieuwe materialen en producten. Een belangrijke en noodzakelijke ontwikkeling voor de economie. Want consumenten en bedrijven stellen steeds vaker duurzaamheidseisen aan producten. Maar ook landelijke en internationale klimaatafspraken en het schaarser worden van fossiele grondstoffen maken dat een Biobased Economy het verdient om gestimuleerd te worden.

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief