Afbeelding

Marlies van Lier zet zich in voor een ‘frisse’ buurt: ‘Je moet het niet zien als zooi van een ander’

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zwerfafval blijft één van de grootste ergernissen in de gemeente Bergen op Zoom. Gelukkig zijn er tal van vrijwilligers die zich maandelijks, wekelijks en sommigen zelfs dagelijks inzetten om de buurt toch schoon te houden. Soms gaat het om zakken per week vol met blikjes, flesjes en snoeppapiertjes die in de bosjes en op straat worden gegooid. Nu het Rijk heeft besloten om vanaf 2022 statiegeld te verplichten op blikjes, hopen zij dat het zwerfafval gaat afnemen maar daar zijn de vrijwilligers nog niet van overtuigd. Wij spraken een aantal ‘Supporters van Schoon’ die zich graag inzetten voor een schone buurt.

Marlies van Lier is één van hen. Ze is al zo’n drie jaar bezig met het opruimen van zwerfafval. “Het begon toen ik een briefje in de bus kreeg van de Bergse Rangers van de Muziekbuurt. Zij gaan één keer per maand op pad om zwerfafval op te ruimen”, vertelt Van Lier. Samen met haar zoon deed ze ook mee. “Inmiddels hij heeft de puberleeftijd bereikt en dan is zwerfafval opruimen niet stoer meer, maar ik doe nog wel maandelijks mee.”

Maar, Marlies wilde eigenlijk meer doen dan alleen eens in de maand het zwerfafval opruimen. “Mijn bedrijf FRIS Presentaties bestond toen tien jaar. Dat vond ik een mooie gelegenheid om onder het mom ‘Hoe FRIS is jouw buurt?’ verschillende acties te organiseren.” Bij de eerste actie deden er zo’n veertig vrijwilligers mee en in totaal werd er toen voor 92 kilo aan zwerfafval ingezameld. “Sindsdien organiseren we eens in de zoveel tijd een actie waarbij we bekenden, vrienden, kinderen van school en vele anderen oproepen om ons te helpen.”

Zo ging Marlies al samen met een boswachter het bos in om afval op te ruimen én er is twee keer in samenwerking met SUPSafari een actie op poten gezet. “In 2019 was het heel slecht weer, dus toen hebben we eigenlijk alleen de Boulevard en het strand opgeruimd. Vorig jaar in september konden we ook daadwerkelijk het water op met de SUP-boarden.”

Het liefst zou Marlies ervoor zorgen dat er structureel in iedere wijk zwerfafval wordt opgeruimd. “Het is voor veel mensen een irritatiepunt. Maar in plaats van met je vingertje wijzen, kan je ook gewoon zelf aan de slag gaan. Je moet het niet zien als zooi van een ander, maar een mogelijkheid om de verbinding aan te gaan met andere wijkbewoners. Je gaat samen aan de slag en ziet de wijk mooier, gezelliger en leefbaarder worden.”

Onderweg komt Marlies van alles tegen. Zo worden er nu vooral veel mondkapjes opgeruimd. “Maar ook veel blikjes van energydrank en bier en afval van fastfoodketens.” Of het statiegeld op blikjes straks gaat helpen, dat durft Marlies niet te zeggen. “Ik hoop natuurlijk van wel. Maar het bedrag is zo laag, dat je wel heel veel moet drinken om er iets aan te verdienen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief