Tentoonstelling Lage Landen
Tentoonstelling Lage Landen Foto: Markiezenhof

Gemeente wil flink bezuinigen op personeel Markiezenhof

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Er moet flink bezuinigd worden op de kosten voor het personeel van het Markiezenhof. Dat blijkt uit een plan dat de Bergse gemeenteraad woensdagavond gepresenteerd heeft gekregen. De bezuiniging op personeel is één van de manieren om uiteindelijk 1,9 miljoen euro te besparen binnen de culturele sector.

In november vorig jaar maakte het college van burgemeester en wethouders al bekend dit jaar zo’n acht miljoen euro te willen bezuinigen. Een groot deel daarvan moet van de culturele sector komen. Op cultuurgebied wordt er, zoals al eerder aangekondigd, flink geschrapt in de kosten voor De Maagd, het Markiezenhof en het CKB. Theater de Maagd en Gebouw-T zouden moeten fuseren naar een zelfstandige organisatie wat zorgt voor een besparing van 500.000 euro. Bezuinigingen bij het Markiezenhof moeten 900.000 euro opbrengen en bij het CKB moet nog eens 500.000 euro bezuinigd worden. 

De gemeente heeft nu onderzocht of, en zo ja, hoe dat mogelijk is. In de vorm van verschillende businesscases is uitgezocht of de plannen van de gemeente haalbaar zijn. Bij Gebouw-T en de Maagd blijkt dat wél het geval. Het kan zelfs voor een meerwaarde zorgen voor beide partijen. De Maagd moet een commercieel bedrijf worden, waardoor het meer kans maakt op subsidies. Met de inzet van vrijwilligers en studenten is de bezuiniging van 500.000 euro voor de gemeente haalbaar.

De businesscase van het Markiezenhof is ook duidelijk. Door flink te versoberen bij het Markiezenhof is de bezuiniging van 900.000 euro haalbaar. Dan moet er wel flink gesneden worden in het personeelsbestand, er moet meer gewerkt worden met vrijwilligers van bijvoorbeeld Stadsgidsen Bergen op Zoom én de horeca moet uitbesteed worden aan een commerciële partij. De huidige horeca zorgde immers al voor een verlies van 110.000 euro. De businesscase van het CKB wordt op een later moment uitgewerkt. De gemeenteraad neemt later een besluit over het plan van de gemeente.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief