Foto: Remko Vermunt

Bergenaar presenteert plan voor herinrichting binnenstad: compactere binnenstad

BERGEN OP ZOOM - De detailhandel en horeca uit de aanloopstraten van de binnenstad zouden overgeheveld moeten worden naar de winkellus. De panden, die daardoor in de aanloopstraten vrij komen, kunnen geschikt worden gemaakt voor bewoning. Dat is dé oplossing voor de Bergse binnenstad. Dat stelt Kees van Male, commissaris bij de NV Aangenaam Bergen op Zoom. Deze organisatie is jaren terug al opgericht om economische ontwikkelingen te stimuleren en te ondersteunen.


De binnenstad van Bergen op Zoom is dringend toe aan een herinrichting, dat stelt Kees van Male die acht jaar commissaris is bij de NV Aangenaam Bergen op Zoom. “Het kernwinkelgebied is te groot, te weinig onderscheidend en kent zoals ook andere steden veel leegstand. De teloorgang van de winkelstraten moet een halt worden toegeroepen.” Daarom wil hij de detailhandel en horeca uit de Steenbergsestraat, Lievevrouwestraat en Bosstraat overhevelen naar de winkellus: Wouwsestraat, Zuivelstraat, Vierkantje en Parade. “De panden, die daardoor in de aanloopstraten vrij komen, kunnen geschikt worden gemaakt voor bewoning.”

Door deze verhuizing ontstaat er in het hart van de binnenstad een veel compacter en gevarieerder hoofdwinkelgebied. Dat is de gedachte van Kees van Male. “De echt onderscheidende winkels liggen dan minder versnipperd over de binnenstad, het winkelen zelf wordt sfeervoller en het verblijfsklimaat in de binnenstad gaat er aanzienlijk op vooruit.” Om dit alles te regelen zou, volgens Van Male, de bestaande NV Aangenaam Bergen op Zoom ingezet kunnen worden. En dat is opmerkelijk, want in de besprekingen rondom de bezuinigingen binnen de gemeente Bergen op Zoom zou er juist geen ruimte meer zijn voor de NV.

Ten onrechte, meent Van Male. Hij zou ‘Aangenaam Bergen op Zoom’ los willen koppelen van de gemeente. “Zo wordt de gemeente minder afhankelijk van marktpartijen. Die laten nu winkels leeg staan, hanteren hoge huren en weigeren hun winkelvloeroppervlakte te verkleinen. Met de gemeente op afstand kan de NV nieuwe stijl zelf panden opkopen, herindelen, verhuren tegen normale tarieven en sturend optreden naar de samenstelling van het winkelaanbod. Uiteraard in nauw overleg met het ambtelijk apparaat. En via een regelmatige duidelijke en transparante verantwoording naar de gemeenteraad”, stelt Van Male.

Wel lijkt het Van Male noodzakelijk dat de gemeente alsnog werk maakt van een voorstel van raadslid Louis van der Kallen om bij langdurige leegstand fiscale maatregelen te treffen tegen pandeigenaren. Bovendien moet de gemeenteraad een duidelijk standpunt innemen over de aanloopstraten. “Wat dit idee in elk geval nodig heeft is politieke moed en een breed draagvlak in de gemeenteraad. Ik ben in ieder bereid om, indien gewenst en mits genoemd draagvlak, mee te werken aan de verdere uitwerking en het opzetten van dit idee.” Van Male hoopt met deze inbreng een constructieve bijdrage te leveren aan de opbloei van de binnenstad. “Voor alle woningzoekenden, consumenten, recreanten en anderen die Bergen op Zoom een warm hart toedragen.”

 


NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief