Afbeelding
Foto: Gemeente Bergen op Zoom

Motorbootjes verbieden op de Binnenschelde? Politiek is verdeeld

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Als het aan de politieke partij Lokaal Realisme ligt, wordt het straks verboden om met een motorbootje de Binnenschelde op te varen. Reden? Het komt de waterkwaliteit ten goede. Wethouder Patrick van der Velden gaf afgelopen week nog aan zich daarin te kunnen vinden. Er zou zelfs al gewerkt worden aan een aanpassing van de APV, waarmee alle bootjes met een verbrandingsmotor verboden zouden worden.

Maar, daar kan niet iedereen zich in vinden. Het bericht heeft, volgens Gertjan Huismans (VVD), veel reacties opgeleverd van bewoners van de Bergse Plaat. “Dit zijn veelal mensen die bewust de Bergse Plaat hebben uitgekozen om hun thuis te maken, als woon- en recreatiewijk aan het water. Zij zijn de mensen die mede het succes van de Bergse Plaat hebben bepaald door zich aan het water te vestigen.”

Volgens Huismans hebben veel van hen gekozen voor een watergebonden perceel. “Zij hebben muggenplagen, verzakkingen en alles wat een nieuwe wijk minder prettig kan maken getrotseerd en hun woningwaarde is ook gebaseerd op de toegevoegde waarde aan het water. Daar is ook de OZB-aanslag op gebaseerd. Daarnaast hebben gezinnen geïnvesteerd in een aanlegsteiger en de aanschaf van een vaarmiddel.”

Gezien de impact van het vaarverbod wil de VVD-fractie dan ook in gesprek met het collega en de raad over de aangekondigde APV-wijziging. “Wij stellen graag voorop dat de Bergse VVD destijds heeft gepleit voor het toestaan van fluisterbootjes. Dat dit is omgezet in het aantal PK’s, hetgeen ook motorboten mogelijk maakt, geeft nu blijkbaar problemen met handhaving. En in die zin begrijpen wij het college, ook wij willen geen excessen met speedboten op de Binnenschelde. Maar een totaalverbod, dat zien wij nu niet zitten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief