Het gaat hierbij om arbeidsmigranten die vanuit een ander land naar West-Brabant komen om hier betaald werk te verrichten..
Het gaat hierbij om arbeidsmigranten die vanuit een ander land naar West-Brabant komen om hier betaald werk te verrichten.. Foto: Shutterstock

Nieuwe plannen voor huisvesting van ruim 1000 arbeidsmigranten

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom werkt aan een plan om internationale werknemers oftewel arbeidsmigranten op een humane manier te kunnen huisvesten. De afgelopen periode is gesproken met zo’n veertig verschillende belanghebbenden en partners. Een conceptplan is nu naar de gemeenteraad verstuurd om uiteindelijk in september een definitief plan te kunnen presenteren. De komende jaren moeten er grofweg 1050 plaatsen bijkomen.

In de gemeente verblijven naar schatting zo’n 1900 arbeidsmigranten waarvan tachtig in twee joblodges. “Waar de overige arbeidsmigranten precies wonen is niet bekend. Long stay arbeidsmigranten zullen waarschijnlijk rechtmatig als een huishouden in een reguliere woning wonen. Een onbekend aantal, niet behorende tot 1 huishouden, huurt een kamer in een reguliere woning”, aldus de gemeente Bergen op Zoom. Hoe vaak dit nu voorkomt in de gemeente, weet men eigenlijk niet. “Pas als er meldingen vanuit de omgeving komen, doet de gemeente onderzoek en zet eventueel handhaving in.” 

Om toch enige zicht te krijgen op dit soort situaties heeft de gemeente Bergen op Zoom in 2019 wel meegedaan aan een pilot. Van de ruim 40 adressen die in de pilot waren meegenomen, bleek ruim 80 procent bewoond te zijn door arbeidsmigranten. Op dit moment wordt nog gedoogd dat er maximaal vier verschillende mensen van verschillende huishoudens in een woning wonen. “Voortzetten van het huidige gedoogbeleid kamerbewoning is om meerdere redenen niet wenselijk. Omwonenden ervaren overlast en aantasting van hun woongenot. Kamerbewoners zijn tijdelijke bewoners, dit beïnvloedt de sociale cohesie en door het opkopen van reguliere woningen, zijn er minder woningen voor huishoudens beschikbaar”, aldus de gemeente.

Om dit allemaal tegen te gaan wordt er gekeken naar andere mogelijkheden om arbeidsmigranten te kunnen huisvesten. In het verleden werd vooral gedacht aan het uitbreiden van het aantal joblodges, maar dit stuitte op weerstand van omwonenden. “Daarnaast zien we de afgelopen jaren een trend van grootschalige huisvestingsvoorzieningen in plaats van kleinschalige voorzieningen.” De gemeente doet nu dan ook een voorstel om het mogelijk te maken om kwalitatief goede grootschalige huisvestingsinitiatieven te realiseren op passende locaties voor arbeidsmigranten die werkzaam zijn in de lokale en regionale economie. 

De gemeente gaat deze voorzieningen overigens niet zelf bouwen. “De verwachting is dat we initiatiefnemers met de nieuwe beleidsregels voldoende handvaten geven om kansrijke locaties te kunnen vinden. Het is overigens wel de rol van de gemeente om zicht te houden op de spreiding van huisvestingslocaties en de totale opgave huisvesting arbeidsmigranten.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief