Afbeelding

Historische Stadsmoestuin vol vergeten groenten

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het Markiezenhof is een nieuw meesterwerk rijker. Geen sculptuur, schilderij of maquette, maar een heuse moestuin is aan de collectie toegevoegd. In de beeldentuin is sinds maandag een tuint te bezoeken, gevuld met vergeten, meerjarige groenten. “Mijn moestuinmaatje en ik hadden een droom om die groenten te kweken”, vertelt Jolanda Vermaas, een van de initiatiefnemers. “Daar zochten we alleen een mooie locatie voor en die hebben we hier gevonden.”

Jolanda Vermaas en Jan van der Gaag hebben zelf een moestuintje aan de Moerstraatsebaan in Bergen op Zoom. Daar zijn de plannen ontstaan voor een tuin met meerjarige groenten. “Die planten zijn goed voor het milieu. Je plant ze namelijk en dan hoef je niet veel meer aan de grond te bewerken. De aarde houdt daardoor meer CO2 vast. Daarbij hoef je ze alleen te snoeien en dat is ook meteen het oogsten van de groenten.”

Meekrap Ze moesten daarvoor wel op zoek naar een nieuwe locatie. Het is namelijk de bedoeling om de tuin onder andere te gebruiken als educatief middel. “Het lijkt me heel leuk om met kinderen te kijken hoe die planten groeien en ze eruit zien.” Bij iedere plant staat de naam vermeld. Daarnaast wordt er gewerkt aan omschrijvingen van iedere groente en zijn historie. Van der Gaag hoopt dat de moestuin in de rondleidingen wordt opgenomen. “Het zijn groenten waar niet veel mensen van gehoord hebben en sommige hebben een sterke band met Bergen op Zoom.” Dat onderschrijft Wim Reijnders als directeur van het Markiezenhof meteen. Hij mocht namelijk meekrap in de tuin planten. “Dat werd vroeger in de regio verbouwd. Het is niet eetbaar, maar de wortels werden gekweekt om te gebruiken voor een rode kleurstof. Veel belangrijker nog, zo komt de Bergenaar aan zijn bijnaam ‘krab’.”

Koken Reijnders is zeer te spreken over het initiatief. “Ik vind het prachtig. Toen we ervan hoorden, zijn we meteen aan de slag gegaan. We hebben grondonderzoek laten doen en de ondergrond is hier schoon. Dus konden ze doorpakken met de aanleg van de tuin.” Naast de educatieve en historische waarde is het ook een redelijk uniek project in Nederland, licht Vermaas toe. “Bij het Rijksmuseum hebben ze ook een tuin met vergeten groenten, maar die hebben minder verschillende staan. We kunnen het Markiezenhof dus naast het Rijksmuseum scharen.” Ook wethouder Patrick van der Velden is verheugd met de nieuwe stadsmoestuin. “Het gemeentebestuur is altijd trots op dit soort initiatieven die afkomstig zijn van de inwoners zelf. Het heeft een mooi plekje gekregen en volgens mij hoort het ook echt bij het Markiezenhof. Eigenlijk zouden we hier over een jaar terug moeten komen en gaan koken met de groenten.” De wethouder was niet de enige met dat idee. “We verkopen een deel van de groenten jaarlijks aan La Pucelle en zij gaan er dan mee koken”, reageert Vermaas. Wie zelf een kijkje wil nemen bij de Historische Stadsmoestuin kan terecht in de beeldentuin van het Markiezenhof.

BIJDRAGE THIJMEN ALLEMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief