verkeersbord verboden voor vrachtwagens_493378171.jpg
verkeersbord verboden voor vrachtwagens_493378171.jpg

Gemeente: 'Aantal vrachtwagens in binnenstad zeker al afgenomen'

Door: Remko Vermunt Algemeen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat in september een telling uitvoeren naar het aantal vrachtwagens op de centrumring. Dat laat burgemeester Frank Petter weten. Begin juni werd een vrachtwagenverbod ingesteld voor de binnenstad van Bergen op Zoom. Alleen vrachtwagens die een aantoonbare bestemming hebben binnen de centrumring mogen doorrijden.

Vanwege dit verbod werden er maar liefst 51 verbodsborden opgehangen op de invalswegen én er zijn folders in verschillende talen uitgedeeld aan vrachtwagenchauffeurs om ze op het verbod te wijzen. "Aanleiding voor dit verbod waren aanhoudende klachten van omwonenden van de centrumring", aldus burgemeester Frank Petter. Nu, ruim twee maanden na de invoering van het verbod, is het aantal vrachtwagens volgens de gemeente zeker al afgenomen. "Dit is de stellige indruk van de gemeente en dit beeld wordt ondersteund door verschillende bewoners langs de centrumring."

Maatregelen

Maar, om die stelling kracht bij te zetten wordt in september een telling uitgevoerd naar de aantallen vrachtwagens op de centrumring. "Op dit moment heeft dit in verband met de vakantieperiode minder zin. Aan de hand van die tellingen – die vergeleken worden met het eerder verkeerstellingsonderzoek – kijkt de gemeente of er extra maatregelen nodig zijn om het vrachtwagenverbod onder de aandacht te brengen." In oktober wordt het vrachtwagenverbod geëvalueerd met de betrokken klankbordgroep en andere inwoners.

Handhaving

Eerder liet burgemeester Frank Petter weten dat er door de politie niet actief wordt gehandhaafd op het vrachtwagenverbod in de binnenstad, maar dat betekent niet dat er helemaal geen handhaving plaatsvindt. "Het belangrijkste is dat handhaving een allerlaatste maatregel is. Belangrijker is dat het beoogde effect – minder vrachtwagens – wordt bereikt. Dat effect lijkt behaald." Er is dan ook geen permanente controle op het vrachtwagenverbod, maar de politie neemt het toezicht en de handhaving wél op in de surveillance. Desondanks blijft het volgens burgemeester Petter lastig om te handhaven op het verbod. "Een vrachtwagen die met reden in de binnenstad is geweest en wegrijdt over bijvoorbeeld de Auvergnestraat, is aan de buitenkant lastig te onderscheiden van een 'illegale' vrachtwagen."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief