Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval
Flesjes zijn een veelvoorkomende vorm van zwerfafval

'Ga zwerfafval tegen met statiegeld op blikjes en flesjes'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BERGEN OP ZOOM - Zet statiegeld op drinkflesjes en blikjes om zwerfafval tegen te gaan. Die oproep doet Every Weys van de GBWP aan het college van B&W. "Minder zwerfafval betekent ook minder kosten voor het schoonmaken van de openbare ruimte en een kostenbesparing voor de burger", aldus Weys.

Het opruimen van zwerfafval is een probleem waar veel gemeentes mee worstelen. "Ook in Bergen op Zoom treffen we vaak op straat aan en zijn er veel kosten gemoeid met het opruimen ervan", laat Weys weten. Hij wil dat de gemeente zich aansluit aan de statiegeldalliantie: een samenwerking tussen bedrijven, overheden en milieuorganisaties die pogen om in heel de Benelux statiegeld op flesjes en blikjes te zetten.

Een groot deel van het zwerfafval in Nederland bestaat uit blikjes en petflesjes. "Het heffen van statiegeld blijkt een goede methode te zijn om deze vorm van zwerfafval aanzienlijk (70 tot 90%) terug te dringen en om beter te recyclen. Minder zwerfafval betekent ook minder kosten voor het schoonmaken van de openbare ruimte en een kostenbesparing voor de burger", aldus Weys.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief