Afbeelding
Foto: Jan Dirk Huijser

Lionsclub geeft bijzonder geschenk aan Bergen op Zoom en Markiezenhof

Door: Amber Kuijs Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De Hofzaal van het Markiezenhof vormde op 25 januari jl. het fraaie decor voor een bijzondere bijeenkomst van de Lionsclub Bergen op Zoom. Evert Jan Slingerberg opende als voorzitter van de lustrumcommissie de bijeenkomst met de opmerking dat het een gedenkwaardige namiddag zou worden en na alle aanwezigen bedankt te hebben voor komst, en daarmee ook hun getoonde interesse, gaf hij het woord aan de voorzitter van de Lionsclub, dhr. Henk van Oordt.

"We gaan dit jaar ons 25- jarig jubileum vieren", aldus Henk van Oordt, "en we hebben gemeend dit te doen met een bijzonder geschenk aan de gemeente Bergen op Zoom in het algemeen en aan het Markiezenhof in het bijzonder". Alvorens het geheim te onthullen werd een speciaal voor deze gelegenheid geproduceerd filmpje vertoond. "We hebben geluk gehad", verteld Henk, "wekenlang rotweer gehad en juist op de opnamedag een stralend blauwe hemel, een voorteken?".

Het geheim
Namens de commissie 'Markiezenhof' mocht Dick Westerhof het geheim onthullen: een bronzen, en daarmee duurzame, maquette van het Markiezenhof, geplaatst op een gedegen fundering. Een bijzonder beeld op een specifieke plek. De exacte plek? Daarover moet nog overlegd worden, maar het is zeker in de nabije omgeving van de entree. De omgevingsvergunning is in ieder geval al aangevraagd. " Het idee is niet nieuw", weet Dick, "steden als Stockholm, Trier maar bijvoorbeeld ook Doetinchem kennen het verschijnsel van een maquette voor een kapitaal gebouw". Bijzonder aan deze maquette is dat bij het ontwerpen ervan speciale aandacht is geschonken aan de toegankelijkheid voor blinden en slechtzienden. Niet alleen qua vormgeving maar ook is een gedeelte van de toelichtende tekst in braille weergegeven. Wethouder Yvonne Kammeijer toonde zich uiterst content en verheugd met de onthulling van dit geheim en zegde toe als gemeente Bergen op Zoom alle medewerking te verlenen om de plannen zo spoedig mogelijk te realiseren.

Realisatie en financiering
Uiteraard is iedereen er bij gebaat dat de maquette zo spoedig mogelijk geplaatst wordt. Er moet echter nog wel overleg gepleegd worden met de gemeente en instanties zoals de brandweer over de juiste plaats, maar de Lions zijn vol vertrouwen dat dit goed gaat komen. Dergelijke plannen en initiatieven kosten wel geld, veel geld, aldus Ken Horst die een toelichting gaf op de wijze waarop het project financieel haalbaar gemaakt moet worden. Naast facilitaire sponsors en eigen inbreng van de Lions moeten er vooral gelden vrijkomen uit merchandising en sponsoring. Hierbij moet gedacht worden aan enerzijds de verkoop van 'losse attributen', van sleutelhangers tot raamschildjes, en anderzijds de mogelijkheid om een sponsorpakket aan te schaffen. Ken Horst legt uit: " We kennen 3 gradaties in de sponsorpakketten, zeg maar van 1* tot 3***, in prijs oplopend van € 1.000 tot € 5.000. In ieder pakket zit naast publiciteit/promotie ook een bronzen miniatuur van de maquette, de uitgebreide sponsorpakketten voorzien in meerdere miniaturen, een raamschild en vaste naamsvermelding op de sokkel. "Gelet op de levensduur van de maquette levert een naamsvermelding wel eeuwige roem op", lacht Ken.

Na afronding van het officiële gedeelte bood de Lionsclub aan alle aanwezigen een glaasje aan en kon er nog informeel over de 'onthulling van het geheim' nagepraat worden. Waar op gehoopt werd, gebeurde ook. Staande de receptie meldde zich de eerste afnemer van een sponsorpakket, een bekende horeca onderneming met een Bourgondische inslag op de Grote Markt. De eerste opmerking was er een die te verwachten was, U kunt het zelf invullen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief