Gaby Niemantsverdriet is al 48 jaar lid van S.V. DOSKO. FOTO MARIJN RIEMENS
Gaby Niemantsverdriet is al 48 jaar lid van S.V. DOSKO. FOTO MARIJN RIEMENS (Foto: Marijn Riemens)

Rood-gele voetbalclub viert 110-jarig jubileum

  algemeen

BERGEN OP ZOOM - Het is de oudste voetbalclub van West-Brabant. Al 110 jaar staat S.V. DOSKO (Door Ons Samenspel Komt Overwinning) bekend als een vereniging waar iedereen welkom is. Om dit heugelijke feit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, werd er afgelopen donderdagavond ter ere van het jubileum een Happy Hour georganiseerd.


DOOR MARIJN RIEMENS

Alle leden werden betrokken bij het jubileum. Het kenmerkt de Bergse volksclub. ''Bij DOSKO is ieder lid belangrijk'', vertelt voorzitter Gaby Niemantsverdriet. Tien jaar geleden vierde de vereniging haar honderdjarig bestaan met een drukbezochte reünie en een wedstrijd tegen profclub NAC Breda met aansluitend daarop een feestavond. Deze activiteiten kostte bijzonder veel voorbereiding. Daarom is er besloten om het 110-jarig jubileum kleinschaliger, maar zeker niet onopgemerkt te vieren. Volwassen Doskoanen verzamelden zich donderdagavond in het clubgebouw. Onder het genot van een hapje en een drankje werden er films vertoond over de behaalde successen van de club. De jeugdspelers zouden afgelopen zaterdag een cadeautje ontvangen, maar omdat alle wedstrijden vanwege de kou werden afgelast, wordt er nog gezocht naar een ander moment om dit te doen.

Ledenkrimp

De vereniging heeft momenteel zo'n 530 leden. ''De afgelopen jaren hebben we te maken gehad met een daling. Vooral de jeugd is flink gekrompen. Dat heeft onder andere te maken met de aantrekkingskracht van MOC'17, de voetbalclub uit de Olympialaan'', vervolgt de 58-jarige Bergenaar. ''Gelukkig stijgen de aanmeldingen weer. We zijn op dat gebied goede stappen aan het zetten.''

Bij de volwassenen is er geen sprake geweest van een tekort aan spelers. DOSKO heeft 11 seniorenteams, waaronder een dameselftal en twee ploegen die 35-plusvoetbal spelen. De voorgaande jaren speelde het eerste team van de vereniging in de hoofdklasse, een hoog amateurniveau in Nederland. ''Dat zien we bij DOSKO echt als een knappe prestatie'', stelt Niemantsverdriet. ''Het sluit ook aan bij onze visie en ambities: op een zo hoog mogelijk niveau voetballen binnen de mogelijkheden die we hebben.'' Twee voetballers van de club haalden in de jaren vijftig zelfs het Nederlands Elftal, terwijl de afgelopen twintig jaar twee spelers de overstap naar een profclub maakte. Abel Tamata vertrok in 2001 naar Eredivisieclub NAC Breda en speelde vervolgens voor PSV, Roda JC, FC Groningen en ADO Den Haag, terwijl de 22-jarige buitenspeler Oussama Idrissi momenteel in het shirt van AZ te zien is.

Fusie

DOSKO is in Noord-Brabant echt een begrip. ''Een vereniging kan echter alleen draaiende worden gehouden door vrijwilligers. Tegenwoordig subsidiëren de gemeenten veel minder, waardoor voetbalverenigingen zelf voor steeds meer kosten moeten opdraaien'', legt de oud-trainer van het eerste elftal uit. Concrete plannen voor een fusie met een andere club uit Bergen op Zoom zijn er nog niet. ''Hier in de bestuurskamer wordt er heel af en toe wel over gesproken. Het is toch een gevoelig punt waar je rekening mee moet houden.'' Sportief gezien hoopt de ploeg uit de Ravelstraat binnen een paar seizoenen met de eerste selectie weer in de hoofdklasse te spelen. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het opkrikken van de jeugdopleiding. ''Er moet weer meer aanwas komen. Door onder andere goede trainers, begeleiders en tenues te regelen hopen we dat er weer wat jongere spelers voor ons kiezen'', besluit Niemantsverdriet. Meer informatie over DOSKO is te vinden op www.svdosko.nl.

l 

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief